Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Украинската армия може да се изтегли от Бахмут. Руската заплаха за енергийната система остава

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украинската войска може да изтегли войските си от град Бахмут, сподели през вчерашния ден консултант на украинския президент. Това би означавало, че Русия ще завземе града, който стана знак на украинската опозиция, заяви Асошиейтед прес.

Руските войски водят кървава атака за завладяване на Бахмут, която продължава с месеци. Мястото е известно с със своите солни и гипсови мини, само че сега се е трансформирало в нереален град. „ Нашата войска явно ще обмисли всички разновидности. Досега тя държеше контрола над града, само че в случай че би трябвало, ще се изтегли “, сподели пред Си Ен Ен Олександър Роднянски, стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски. „ Няма да жертваме всичките си хора за нищо “, добави той.

Бахмут се намира в Донецката област – една от четирите области, която Русия анексира нелегално предходната есен. Москва има надзор над половината от нея. За да завземат другата част, съветските сили би трябвало да преминат през Бахмут. Това е единственият път към по-големите градове под украински надзор, откогато през септември украинските войски си върнаха Изюм в Харковска област.

Анализатори споделят, че в случай че Бахмут падне под съветски надзор, би било удар за Украйна и би дало на Русия тактически преимущества. Все отново това не би имало съдбоносен темперамент за изхода от войната.

Роднянски означи, че Русия е употребила най-хубавите войски на групировката „ Вагнер “, с цел да обкръжи града. Частната паравоенна компания, водена от Евгений Пригожин, е известна с жестоките си дейности. Пригожин е милионер, натрупал благосъстоянието си по недоверчив метод, и е непосредствен до съветския президент Владимир Путин, означи АП.

Пригожин сподели, че не е забелязал знаци за украинско отдръпване и че в действителност Киев ускорява разполагането на войски.
Зеленски: Украинците претърпяха зимата, само че съветската опасност за енергийната система остава
Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че сънародниците му са претърпели зимата с помощта на напъните, положени от управляващите да обезпечат електричество и отопление, само че предизвести, че Русия продължава да съставлява опасност за енергийната система на страната.

„ Зимата свърши. Тя беше тежка и всички украинци, без да пресилвам, усетиха компликациите “, сподели Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение, което този път произнесе след среща, отдадена на енергийни въпроси.

„ Ние обаче успяхме да осигурим на Украйна електронергия и отопление “, посочи той и добави, че работата за това енергийната система да продължи да действа не стопира.

В същото време украинският президент предизвести, че „ опасността за енергийната система на страната остава “.

По традиция на 1 март в Украйна честват края на зимата, въпреки че времето може да продължи да бъде студено, отбелязва Ройтерс.

Русия постоянно нанася съзнателно ракетни удари по енергийната инфраструктура на прилежащата страна, с цел да я сложи само че колене. Такива офанзиви се отразяват съществено на всекидневието на цивилните, предизвестяват правозащитни организации, съгласно някои от които тези набези са военни закононарушения.

В резултат на съветски ракетни удари стотици хиляди украинци остават без ток.

Въоръжените сили на Украйна държат всички сектори от фронта под надзор, сподели още Зеленски.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР