Областният управител на Ловеч Светослав Славчев е поискал незабовно съдействие

...
Областният управител на Ловеч Светослав Славчев е поискал незабовно съдействие
Коментари Харесай

Областният управител на Ловеч иска от МОСВ пари за обезвреждане на пестициди с изтекъл срок на годност

Областният шеф на Ловеч Светослав Славчев е изискал незабовно подпомагане от министъра на околната среда и водите Асен Личев за финансиране обезвреждането на складовете за пестициди с изминал период на валидност в района.

В момента на територията на региона има 30 такива хранилища със стотици тонове рискови препарати за растителна отбрана.

Преди три години е стартирал план за неутрализиране на излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана (ПРЗ) с изминал период на валидност, изпълняван по Българо-швейцарската стратегия за съдействие, само че на територията на област Ловеч от общо 31 склада са отворени единствено два – централизираният в село Карлуково, община Луковит, и складът в град Угърчин.

В рамките на периода на контракта поради значимата разлика сред предварителните прогнози и откритите действителни количества боклук и в двата склада са били осъществени действия по преопаковане на пестициди.

Една част от тях са изнесени за дефинитивно неутрализиране, останалото е квалифицирано за превоз и извънредно неутрализиране.

През 2020 година е подписан контракт сред община Ловеч и компания от София и негодните ПРЗ (2642 кг) в склада в село Владиня са дефинитивно предадени за неутрализиране, а в склада в кв. Гозница, в Ловеч, една част от количествата са преопаковани и изнесени, друга част са налични.

По данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен, в останалите хранилища в област Ловеч към 1 януари 2021 година има близо 225 тона твърди, смесени и течни количества.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР