Областният управител на Хасково Минко Ангелов е замесен в мащабна

...
Областният управител на Хасково Минко Ангелов е замесен в мащабна
Коментари Харесай

5 млн. печалба: Областният управител и деребей на Хасково закриля контрабанда през границата срещу 100 бона на месец – Narod.bg иска пълна проверка за Минко Ангелов

Областният шеф на Хасково Минко Ангелов е забъркан в огромна контрабандна скица с парфюми-менте през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Името на деребея, който още веднъж е регионален шеф на Хасково, протече в канал за незаконен импорт на ментета от Турция и взимане на рушвет в изключително огромни размери – към 100 000 лв. на месец.

Източници на Narod.bg от Хасково приканиха за щателна инспекция на цялата активност на Минко Ангелов по върховете на властта за последните 10 години – от 2012-а, когато е зам.-кмет на Хасково, поради разпънатия чадър над контрабандата.

Според наличната информация, изпратена като сигнал до президента Румен Радев, по 100 000 лв. всеки месец прибирал губернаторът за разпънатия „ чадър ” над локална мафия, занимаваща се с незаконен импорт.

От осъществените разпити и информации на границата, криминалистите обясняват, че канала работи от началото на септември. В сигнала до президента се твърди, че месечно са внасяни към 250 000 парфюма. Ментетата се продават на цени от по 60-70 лв. по интернет.

Така уредниците на канала вършат към 17 млн. лв. оборот, от които най-малко 5 милиона е месечната облага. Извън хилядите излъгани клиенти вредите от схемата за бюджета от неплатени мито и Данък добавена стойност са големи.

От кабинета на Министерство на вътрешните работи министъра Иван Демерджиев са удостоверили пред районни медии, че са получили сигнала от президента. От Министерство на вътрешните работи декларират, че ще бъде осъществена всеобхватна и безпристрастна инспекция.

Опитите да получим формален коментар от пресцентъра на Областната администрация в Хасково не дадоха резултат.

Сигналът против Минко Ангелов като настойник на контрабанден канал е постъпил в президентството на 7 ноември и е с входящ номер 92-00-506. Подател е „ Българска Легия Антимафия ”.

Засега е ясно, че част от далаверата под чадъра на регионалния шеф Минко Ангелов са и иззетите на 21 октомври тази година 8333 парфюма.

Ментетата са открити в два товарни микробуса, спрени за инспекция на автомагистрала Марица, край Харманли. Двамата водачи на бусовете наподобяват откровено сюрпризирани от появяването на ченгетата.

Уплашени да не отнесат цялата виновност, те бързо стартират да приказват. Разказват на служителите на реда, че са мулета, чиято задача просто е да натоварят парфюмите в Одрин и да ги прекарат през границата. След това оставяли бусовете на отбивка наоколо до Симеоновград и нямали повече ангажимент.

Босовете на канала обяснили, че няма да имат проблеми с митничарите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ”. Превозвачите измънкват, че това не им е първият курс. При всяко пътешестване били ескортирани от лек автомобил, чиито водач трябвало да ги предизвести, в случай че по пътя от границата до Симеоновград има полицейски патрули.

Срещу двамата водачи незабавно е формирано досъдебно произвеждане. Криминалисти и прокурори от Хасково стартират да разплитат незаконната скица. Събрани са оперативни данни, водещи до най-високите етажи на месната власт. Така се оказва, че настойник на организацията е регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов в съучастничество с негови ортаци – локални предприемачи.

Създаването на незаконната скица стартира още през август, няколко дни откакто Ангелов е назначен за регионален шеф от служебния кабинет на Гълъб Донев.

На среща при него идва предприемач, с който са другари. Той споделил, че близки до него братя работят с състезател от Нова Загора, който се занимава с импорт и продажба на подправени артикули, създадени в Турция. Молбата към регионалния шеф била да лобира пред шефа на Агенция „ Митници ”.

Бизнесменът и неговите другари желали съответни митничари от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” да бъдат преместени от платно „ Тежкотоварни ” на платно „ Леки ” коли, като задачата била да пропущат гладко въпросните бусове с контрабандни парфюми.

Областният Ангелов трябвало да следи посредством своите протежета в МВР-Хасково дали там има разработки за канала и при нужда да ги осуети.

Реклама

Срещите на Ангелов се провеждали в частния му офис в Хасково.

В случай, че криминалистите стартират следствие, той трябвало да предизвести уредниците. В подмяна на разпънатия чадър Ангелов ще получава от босовете по 1000 евро на всеки минал микробус със стока, като ангажимента е те да бъдат не по-малко от 50 на месец, т.е., най-малко 50 000 евро бонус за губернатора.

Ангажимента за „ отчисленията “ бил доказан и при среща с останалите босове на канала. Тя се организира в офиса на Ангелов, а на нея участват и двамата митничари. Свидетели на влизането им в офиса на Ангелов са чиновници на престъпна полиция в Хасково, които организират оперативно наблюдаване, написа lupa.bg.

Няколко дни по-късно двамата митничари са преместени на трасе „ Леки “ коли и контрабандата стартира да работи. До 21 октомври, когато схемата бе осветлена от ченгета, които заловили бусовете с парфюми-менте.

Още на идващия ден губернаторът стартира да звъни настоятелно и привиква полицейски шефове от Хасково, множеството от които са назначени с негова защита, настояват създателите на сигнала.

Минко Ангелов им подрежда да лимитират следствието до равнище водачи на бусове, без да замесват двамата митничари и уредниците на схемата. Едва ли е изненада, че след извършения напън чиновниците на Министерство на вътрешните работи, работещи по случая, внезапно стопират да търсят уредниците на контрабандния канал и техните настойници.

Минко Ангелов бе народен представител от „ Изправи се! Мутри вън! ” в 45-ото Народно събрание и лидера на листата на Мая Манолова. След късия живот на Народното събрание той стана регионален шеф по време на двата служебни кабинета, ръководени от Стефан Янев.

По време на втория кабинет името му бе забъркано в кадрови скандал поради лист върху бланка на регионалната администрация с имена за назначения на основни позиции на държавни структури в региона.

Пробитият губернатор е предприемач от 1993 година, има компания за търговия с компютърна техника в града – „ Компютър Консулт “ ЕООД за която сега текат няколко журналистически следствия за присъединяване в нагласени публични поръчки в различни  ведомства.

Не е загадка, че през годините Ангелов е  помагал с пари на разнообразни партии. Често политически лица са го търсили за финансова помощ, твърди самият той.

Официалната му визитка гласи следното:

МИНКО ВЕЛЧЕВ АНГЕЛОВ – магистър-инженер по „ Автоматизация на производството “- ВИХВП- Пловдив, консултант в политическия кабинет на министъра на РРБ, зам.-кмет на Община Хасково, Областен шеф в служебният кабинет на проф. Герджиков. Собственик на компания Компютър Консулт-ЕООД. Женен с две деца.

Бизнесът на губернатора е продажба и сервиз на настолни компютърни системи, портативни компютри, периферни устройства и консумативи за тях. Освен това – създаване и поддръжка на местни мрежи, създаване и поддръжка на електронни регистри, системи за видеонаблюдение, надзор на достъпа и СОТ, пожароизвестителни системи и системи за защита, ИТ решения, продажба на софтуерни и хардуерни артикули.

Минко Ангелов е пряк вносител на системи и съставни елементи за видеонаблюдение, профилирани камери за ловни стопанства и пътни камери за запис на регистрационни номера при висока скорост.

Според източниците на Narod.bg цялата кариера на Минко Ангелов по върховете на властта би трябвало да бъде тествана под лупа за връзки с добре облечени предприемачи, свързани с стопанската система на Хасково и района.

Конкретните интервали на инспекция са ясни – февруари – май 2017 година, както и в интервала май 2021 година – януари 2022 година, когато Минко Ангелов е бил регионален шеф на Хасково, а също по този начин и 2012 година – 2014 година, когато е зам.-кмет на община Хасково.

Информаторите са безапелационни, че Минко Ангелов е характерен образец за локален феодал,  каквито деребеи бяхме привикнали да гледаме в недалечното минало, а очевидно и ще продължим да поносим и отсега нататък.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР