Областна управа обеща съдействие за намиране на подслон на ромите

...
Областна управа обеща съдействие за намиране на подслон на ромите
Коментари Харесай

Дават общински жилища на ромите от Войводиново

Областна администрация даде обещание подпомагане за намиране на заслон на ромите от с. Войводиново

Областна администрация даде обещание да спомага за даване на общински жилища на ромите с адресна регистрация на ул. „ Победа “ в с. Войводиново. Това решение бе взето на днешната среща в община „ Марица “, на която участваха зам. -областният шеф Петър Петров, кметът Димитър Иванов, заместникът му Петър Минков, кметът на с. Войводиново Димитър Тосев, шеф на дирекция „ Социално подкрепяне – „ Марица “ Пенка Патишанова, началникът на Районното ръководство в с. Труд Александър Дайлянов, поданици на с. Войводиново и представители на ромски организации.

Кметът Димитър Иванов напомни, че още при започване на първия си мандат е подхванал стъпки за решение на проблема.

„ Община „ Марица “ се опита да реши казуса по кротичък метод, като през годините на живеещите на ул. „ Победа “ бяха предоставени 19 терена, на които имаше опция да бъдат издигнати 38 жилищни постройки. Само 7 ромски фамилии пожелаха да си изградят законни къщи, само че за жалост по този начин и не започнаха нищо по въпроса и до строителство не се стигна. Общината е имала благосклонност да реши този безизходен проблем. “, изясни Димитър Иванов.

Той акцентира, че община „ Марица “ не разполага със обществени жилища и изиска подпомагане от страната за настаняване на ромите от ул. „ Победа “ до произнасянето на съда дали 17-те къщи, чиито жители апелират заповедите за срутване, са законни или не.

„ В никакъв случай не желаеме тези хора да останат на улицата, само че община „ Марица “ за жалост не разполага със обществени жилища. Моля до оповестяването на правосъдното решение страната да обезпечи такива и тези хора да бъдат настанени там. “, прикани Димитър Иванов.

Зам.-областният шеф Петър Петров даде обещание да провежда среща с губернатора Здравко Димитров и да помогне за даването на общински жилища на ромите, които няма къде да живеят.

„ Напълно е прав кметът Димитър Иванов, че в община „ Марица “ няма обществени жилища. Ще обсъдим с регионалния шеф какво можем да създадем, с цел да предложим на тези хора заслон. “, уточни Петър Петров.

Представителите на фондация „ Рома “ Сандо Бошнаков и Недко Асенов също поддържаха концепцията страната да обезпечи обществени жилища на ромите.

Бошнаков дори изрече неразбиране, че множеството от тях са отказали да си построят законни къщи, когато са имали тази опция.

Кметът на с. Войводиново Димитър Тосев изрази вяра, че представителите на ромското население ще съумеят да станат равноправни жители на България.

„ Идеята ни не е да дискриминираме ромите и да ги слагаме под различен знаменател, а да им помогнем да си намерят мястото в обществото. “, посочи Тосев.

Кметът Димитър Иванов бе безапелационен, че в името на спокойствието и мира на хората, желае община „ Марица “ да е образец по тази причина по какъв начин по най-хубавия метод се е справила с казуса.

„ Подкрепяйте кмета на община Марица и неговата работа! “, обърна се към жителите на с. Войводиново зам. - регионалният шеф Петър Петров.

„ Не сме го оставили за секунда, няма и да го оставим. “, отсякоха хората от селото и с мощни аплодисменти демонстрираха утвърждението си към Димитър Иванов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР