Водачите на листите на ДПС в Северозападна България се оказват

...
Водачите на листите на ДПС в Северозападна България се оказват
Коментари Харесай

Партийни номади атакуват парламента от Северозапада

Водачите на листите на Движение за права и свободи в Северозападна България се оказват изпечени партийни номади. Дали е случайност, смешка на ориста или пък нещо друго, те си знаят, само че е леко подозрителна лекотата, с която през годините са скачали от една в друга конструкция. Иначе до един са евроатлантици!

 

Интересна кариера има лидерът на листата на Движение за права и свободи във Видин Иво Цанев. Преди време той е бил почитател на синята концепция. Нещо повече, даже е бил претендент да оглави Съюз на демократичните сили в конкуренция с Мартин Димитров.

 

В далечната 2004 година Цанев напуща и Съюз на демократичните сили, и Народното събрание. Сигурно и до момента е единственият народен представител, който се е разделил освен с партията, която го е стартирала, само че и с мандата си на депутат. Навремето си потегля от Съюз на демократичните сили, тъй като смята, че политическото управление в лицето на Надежда Нейнски, тогава Михайлова, затвърждава статуквото и разцепва партията. „ Не мога да работя с хора, които не носят отговорност за своите дейности “, споделя той на разлъка и отбелязва, че не вижда никаква концепция, нито идея, още по-малко визия за развиването на партията. При това подчертава върху обстоятелството, че не може чинно да гласоподава решения на управлението, което е некомпетентно да генерира политика. На мястото на напусналия партията и Народното събрание като народен представител влиза олимпийският първенец по троен скок Христо Марков.

От трагичното решение на върлия в тези години седесар минават 4 години и през 2009 година Иво Цанев още веднъж е на първа линия в новините. Тогава той се бори да оглави Съюз на демократичните сили в конкуренция с Мартин Димитров и Румен Христов.

„ Бих желал моята номинация да се преглежда като опит да се обединят всички седесари под едно мото. Ще вършим политика “ заявява той по това време. Като свои преимущества акцентира, че е бил секретар на Съвета по сигурност в Министерския съвет, когато там отпред е Иван Костов, а след това изкарал и три години като парламентарист.

„ След напускането ми не съм бил от хората, които са разграждали Съюз на демократичните сили “, изяснява с известна горделивост Иво Цанев.

 

Опитът му да оглави синята партия обаче е несполучлив. Затова пък редовите седесари и до момента го помнят като протеже на Иван Костов, а след това – дясна ръка на някогашния партиен началник Пламен Юруков. Дори по времето на Юруков днешният лидер на листата на Движение за права и свободи е началник на Националния избирателен щаб на Съюз на демократичните сили за локалния избор. Според осведомени близостта сред Цанев и Юруков била най-много по линия на бизнеса им с кафе. По този мотив паметливи напомнят, че някъде през 90-те години компания на Иво Цанев, която работела във Велико Търново, е засечена в митническо нарушаване при импорт на кафе.

Гафът преди време е раздут от Георги Първанов, който тогава е към момента единствено началник на Българска социалистическа партия, а самият Цанев заема виновната позиция на секретар на Съвета по сигурност.

 

Днес Иво Цанев прави личната си акция като лидер на листата на Движение за права и свободи във Видин (но пък е роден в Русе), а девизът му е „ Заедно с хората ”. През последните години, до момента в който е бил отвън политиката, се е занимавал с ръководство на европейски планове.

Казват, че по тази линия се сближил с починалия Камен Костадинов, който го стартирал в Движение за права и свободи.

 

Партиен бродяга е и лидерът на листата в Монтана Димитър Аврамов, както е известно, бяга от ГЕРБ, където минава за протеже на Искра Фидосова, и се приютява в Движение за права и свободи. След неговата поява Движението стартира стремително да печели гласове в региона. Сега Димитър Аврамов си е сложил амбициозната задача  Движение за права и свободи да резервира мястото си на втора политическа мощ в Монтанско. Дотук добре, само че самият Димитър Аврамов очевидно не изпитва ни минимум стеснение от обстоятелството, че е с условна присъда, която получи неотдавна от Градския съд поради търговия с въздействие и рушвет. Както е известно историята е от 2012 година, а изнудваният е предприемачът Светослав Илчовски,

 

Той трябвало да ” заплати 220 000 лева и да даде право да се употребяват част от нивите му. Според прокуратурата Аврамов заречен да повлияе с цялата си тежест на народен представител Илчовски да получи съответните дотации за земеделие. Самият Аврамов пък импровизирано се е заклел пред познати, че е бил натиснат за това срамно деяние от Фидосова и Цветанов. Само че това не може да се потвърди.

 

В прилежаща Враца лидерът на листата на Движение за права и свободи Валентин Тончев също има любопитни търсения в политиката. Преди десетина години той е ръководител на Управителния съвет на Българското евроатлантическо младежко сдружение и по този начин изкарва няколко години под крилото на Соломон Паси.

Амбициозният юноша е роден в Димитровград и приключва висшето си обучение в университета в Страсбург. През 2014 Г. става външнополитически консултант на евродепутата Илхан Кючюк. В изборите за 49-ия парламент Тончев е в две столични листи на Движение за права и свободи, само че в последна сметка става народен представител на мястото на Петър Чобанов, който стана подуправител на Българска народна банка. Сега тогавашния лидер на младите атлантици ще се бори за място в Народното събрание като лидер от Враца.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Иво Цанев Мартин Димитров Румен Христов Надежда Нейнски Иван Костов Пламен Юруков Георги Първанов Камен Костадинов ДПС Димитър Аврамов ГЕРБ Искра Фидосова Светослав Илчовски Валентин Тончев Петър Чобанов Соломон Паси
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР