Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година

...
Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година
Коментари Харесай

Министърът: Основните заплати по КТД да останат непроменени още година

Експертите в Министерството на здравеопазването оферират най-малко още една година да останат непроменени главните хонорари, указани в до момента настоящия Колективен трудов контракт (КТД). Това сподели министърът на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева, представена от Българска телеграфна агенция.

Д-р Кондева участва на откриването на научна конференция „ Токсикология  и термична контузия “. Форумът е проведен от болница „ Пирогов “ и няколко сдружения на медици, работещи в региона на незабавната помощ.

„ Очакваме предложение от синдикатите, в случай че предлагането на специалистите ни не ги устройва “, сподели още тя и напомни, че през април тази година изтече срокът на деяние на КТД. 

В документа беше записано, че началната съществена заплата на доктор без компетентност би трябвало да бъде 2000 лева, на здравна сестра – 1500 лева, на санитар – 910 лева

През април изтече до момента настоящият КТД, само че до момента в който не се реализира договореност, няма по какъв начин да бъде подписан новият контракт, сподели още тя. В новия документ се предлага близо 30% нарастване на началните хонорари.

Припомняме, от , че работодателските организации съзнателно саботират процеса на правене и подписване на нов Отраслов КТД в опазването на здравето. В мненията на работодателите се показва отрицателно отношение към договарянията и безапелационното им отвращение да вземат участие в съвещанията на съвета, като се оферират нелегитимни и даже очевидно противоречащи на настоящото законодателство оферти, споделят синдикалистите.

От своя страна от работодателски организации предизвестиха, че при по-високи заплати в КТД може да се стигне до освобождение на личен състав и банкрути на лечебни заведения. Те предложиха договарянията за разискване на новия КТД да се водят от работна група, която да изготви отчет с обзор на положението на лечебните заведения, които не са достигнали нивото на възнаграждение, планувано в сегашния КТД.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР