Обикновено цялата война между Египет и Етиопия се състои между

...
Обикновено цялата война между Египет и Етиопия се състои между
Коментари Харесай

Премиера на Аида“ в Шведската кралска опера

Обикновено цялата война сред Египет и Етиопия се състои сред първо и второ деяние на операта „ Аида “ от Верди, въпреки и да остава невидима за фена. Първо деяние приключва с изпращането на египетската войска под възгласите Война! Смърт на чужденците!, а във второ деяние спечелилите се завръщат и са посрещнати с триумфалния марш. Но в новата режисура на Шведската кралска опера войната е показана надалеч по-осезаемо! По време на триумфалната сцена Радамес е превзет от мислите за бомбардировки, изтезания, кръвопролития. Триумфалният марш придобива горчив подигравателен привкус.

„ Аида ” е драма на любовния триъгълник в сянката на огромната политика, чиято кулминационна точка е спорът сред дълга и любовта /Дъщерята на фараона Амнерис е влюбена във воина Радамес, който на собствен ред е влюбен в робинята Аида, която пък се раздира сред любовта си към него и към родината/. Канадският режисьор Майкъл Кавана, който сложи на сцената на Стокхолмската опера „ Никсън в Китай “ – друга политическа драма с грандиозни всеобщи подиуми, е направил една много по-пуста „ Аида “. Сценографията на Магдалена Оберг е уголемена и празна. Благодарение на прелестното художествено осветяване на Линус Фелбом боядисаните в златно основи основават чувството за старинна тронна зала. Екрани и пердета се издигат и спускат, с цел да откроят разнообразни елементи от декора. Усърдно се употребяват подемните уреди при появяването и извеждането на настоящите лица. И всичко това основава по-скоро чувство за концептуалност, в сравнение с естетическо усещане.

Хорът пее прелестно, само че се движи сковано в костюмите на бойци с ботуши и автомати и свещеници в дълги наметала. Танцовите подиуми от оригинала са сменени с робини в семпли сини костюми, които се замерват със сапунена пяна. Звучи ли скучно? Не! Въпреки минусите осъществяването доставя същинско наслаждение! Оркестърът изобразява мрачното вихрено течение на Нил толкоз блестящо, като че ли одеве е дошъл от Италия. Диригентът Пиер Джорджо Моранди задава темпата на танците по този начин завладяващо, че е мъчно да сдържиш краката си да не затактуват. Тромпетите в триумфалната сцена, които са едни от най-впечатляващите в музикалната литература, тук са в цялостния си искра. В комплицираната основна роля Кристина Нилсон, която преди малко е приключила висшето си музикално обучение, направи своя дебют. Изпълни ролята на Аида решително, преодолявайки с лекост компликациите, с шлифован глас, чудесни пианисими, красиво фразиране и артистичност, която има какво да каже. Това беше доста сполучлив дебют, един същински пробив!

Бо Льовендал - Svenska Dagbladet

Новата режисура на " Аида " на Верди на Шведската кралска опера можете да гледате на 17-и март на европейската интернет платформа " Operavision " тук.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР