Обещавали им безплатна квартира във Франция и по 60 евро

...
Обещавали им безплатна квартира във Франция и по 60 евро
Коментари Харесай

На гроздобер във Франция - как измамиха десетки българи

Обещавали им безвъзмездна квартира във Франция и по 60 евро дневно, действителността обаче се оказала друга: в взаимна акция френските и българските служби са разрушили проведена мрежа за трафик на хора от България, споделя " Дойче веле ".

Eсента е сезонът на гроздобера. И въпреки към този момент да съществуват съвременни машини за бране на грозде, без човешка помощ работата по лозята няма по какъв начин да бъде свършена.

Сега, по време на гроздобера във Франция, български и френски служители на реда са разрушили благодарение на Европол проведена незаконна група, която е била забъркана в трафик на хора за трудова употреба и пране на пари, оповестява люксембургското издание " Лецебюргер вестник ". Бандата е набирала служащи от България за събиране на реколтата по лозята във Франция.

Обещавали им по 60 евро дневно

В рамките на следствията са били разпознати 167 евентуални жертви на употреба, които са били наети от четири разнообразни лозаро-винарски компании наоколо до Лион. Френските управляващи са арестували четирима членове на тази тайфа - трима от България и един от Франция. Българите са отговаряли за набирането на работната ръка в България, а французите са осигурявали логистиката, в това число настаняването на задграничните служащи.

" Лецебюргер вестник " показва, че бандата се е прикривала зад легална фасада - една организация за набиране на личен състав в България. Въпросната организация набирала български жители от едва развитите райони на страната като сезонни служащи за френското селско стопанство. Работниците са подписвали трудови контракти на непознат език, а на тях самите са им били обещавани по 60 евро дневно плюс безвъзмездна квартира и превоз.

Когато заплатата не стига за нищо

В реалност те се озовавали на един къмпинг във Франция, а от надниците им били приспадани пари за храна. Оказало се, че посредническата организация удържала и транспортните разноски, както и всевъзможни други такси. Крайните заплати даже не стигали за закупуването на противоположен билет до България.

Със сумите, извоювани по този метод, проведената незаконна група е купувала недвижими парцели във Франция. Така парите са били изпирани. Съществена помощ за разкриването ѝ са оказали чиновниците на Европол.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР