Обединеното кралство съобщава за успешното разработване на ново лазерно оръжие

...
Обединеното кралство съобщава за успешното разработване на ново лазерно оръжие
Коментари Харесай

Новото лазерно оръжие на Обединеното кралство: поразява целта със скорост на светлината

Обединеното кралство оповестява за сполучливото създаване на ново лазерно оръжие DragonFire.

Министърът на защитата Грант Шапс неотдавна разгласява първото разкрито видео на тази технология и добави, че „ лазерът разрязва задачата със скоростта на светлината “. Подробности съобщава украинската работа на Гласът на Америка.

Министерството на защитата на Обединеното кралство неотдавна разгласи работа по плана за лазерно оръжие DragonFire.

През януари 2024 г. агенцията означи: „ Обсегът на DragonFire е систематизиран, само че е оръжие с директна видимост и може да уцели всяка забележима цел... Точност, еквивалентна на уцелване на монета от £1 от километър разстояние. “

„ Този ​​тип усъвършенствано оръжие има капацитета да революционизира бойното пространство посредством понижаване на зависимостта от скъпи муниции, както и понижаване на риска от съпътстващи вреди “, сподели тогава английският министър на отбраната Грант Шапс.

Оръжейната система DragonFire е резултат от взаимна инвестиция от £100 милиона сред английското министерство на защитата и промишлеността, се споделя в изказване на английското министерство на защитата.

Шимон Фхима, шеф на стратегическите стратегии в Министерството на защитата на Обединеното кралство, сподели, че тестванията на DragonFire в Хебридските острови покрай Шотландия демонстрират, че това е водеща в света технология, която може да прави прецизни удари от разстояние.

„ В свят на непрестанно разрастващи се закани, ние знаем, че фокусът ни би трябвало да бъде върху това да подсигуряваме, че воините имат нужните качества, и ние ще се стремим да ускорим тази последваща фаза на активност “, добави Фхима.



Лазери за противовъздушна защита

Според Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO), Министерството на защитата на Съединени американски щати харчи 1 милиард $ годишно за създаването на оръжия с ориентирана сила - съсредоточена електромагнитна сила.

Например, Министерството на защитата на Съединени американски щати е създало високоенергийни лазери, които сполучливо са сваляли дронове по време на демонстрации.

Министерството на защитата обаче е срещнало проблеми с извеждането на тези технологии от лабораторията и на полето по няколко аргументи, в това число определянето по какъв начин да се употребяват в задачи.

Затова GAO посъветва Пентагона да създаде съглашения сред разработчиците на прототипи и плануваните сътрудници – Военновъздушните сили и Военноморски сили на Съединени американски щати – с цел да вдъхнат живот на тези технологии.



$13 на изстрел

CNN отбелязва ниската цена на изстрел от такова оръжие, което евентуално би могло да „ обезпечи смъртоносна ракета или противовъздушна защита за към $13 на изстрел, евентуално спестявайки десетки милиони долари от цената на ракетните прехващачи, които правят работата “.

За съпоставяне, медиите правят оценка цената на една ракета HIMARS на 150 000 $, а цената на една ракета земя-въздух Standard Missile-2 на Военноморски сили на Съединени американски щати е 2 милиона $.

На фона на войната на Русия в Украйна и офанзивите на хусите, избрани за терористична група в Съединените щати, където евтини дронове се употребяват интензивно за нанасяне на вреди на инфраструктура, цивилни градове или кораби, „ цената на ракетите за противовъздушна защита се трансформира в гореща тематика в кръговете на защитата “, написа CNN.

Медиите прибавят: „ Анализаторите се съмняват какъв брой дълго Съединени американски щати, Обединеното кралство и техните сътрудници могат да употребяват противодронови ракети за милиони долари. “

„ Евтините безпилотни самолети и ракети обърнаха икономическите сметки за нахлуване и защита в интерес на тези, които употребяват огромни размери дронове и муниции, с цел да пречупят доста по-сложни системи за противовъздушна и противоракетна защита “, написа през януари в обява в блога си Джеймс Блек, помощник-директор по защитата и сигурността в мозъчния концерн RAND Europe.

Ограничения на лазерите

Професорът от Университета на Колорадо в Боулдър Иън Бойд уточни рестриктивните мерки, които могат да повлияят на създаването на такива оръжия.

На първо място, високоенергийните лазери изискват обширна инфраструктура за произвеждане на сила и изстудяване.

Следователно платформите, които могат да ги носят, са лимитирани до огромни наземни системи, кораби и огромни самолети, а армейските мобилни системи и изтребители могат да носят единствено лазери с релативно ниска мощ.

„ Тъй като камион, транспортен съд или аероплан би трябвало да носят захранващия източник за лазера и това ще ограничи мощността на източника на зареждане, лазерите могат да се употребяват единствено за стеснен интервал от време, преди да се наложи да заредят батериите “, прибавя Бойд.

Други „ фундаментални ограничавания “ за високоенергийните лазерни оръжия включват понижена успеваемост при съществуване на дъжд, мъгла и пушек, които разпръскват лазерните лъчи.

„ Лазерните лъчи също би трябвало да останат заключени към задачите си за няколко секунди, с цел да причинят вреди “, сподели откривателят, добавяйки, че актуалните прототипи на лазерни оръжия също са проблематични във връзка с техническа поддръжка и ремонт в бойни зони.

Той обаче към момента е уверен, че бъдещето на отбранителната техника също е в лазерите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР