Ню Йорк. Общото събрание на ООН лиши днес Русия от

...
Ню Йорк. Общото събрание на ООН лиши днес Русия от
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека заради войната в Украйна

Ню Йорк. Общото заседание на Организация на обединените нации лиши през днешния ден Русия от участие в Съвета по правата на индивида на организацията поради информации за " съществени и систематични нарушавания на човешките права ", свързани с съветската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Предложението, импортирано от Съединени американски щати, събра 93 гласа " за " при 24 " срещу " и 58 " въздържал се ". За отнемане на Русия от участие в 47-членния Съвет беше належащо болшинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, показва Ройтерс. Тъй като със " за " или " срещу " гласоподаваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и по тази причина резолюцията беше призната.

Такова решение се взима за повторно в историята на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида - орган, основан през 2006 година, отбелязва ДПА. Либия бе лишена от участие през 2011 година поради насилието против протестиращи от страна на сили, лоялни на тогавашния водач на страната Муамар Кадафи.

На 24 март Общото заседание на Организация на обединените нации прикани за безконтролен филантропичен достъп и отбрана на цивилното население в Украйна с по-голямо болшинство. Тогава 140 страни гласоподаваха " за " при пет " срещу " и 38 " въздържал се ", напомня Франс прес.

В резолюцията, призната от 193-членното Общо заседание, се показва " съществено безпокойствие от продължаващата филантропична рецесия и нарушавания на човешките права в Украйна ".

Русия предизвести страните, които са дали своят вот срещу или са се въздържали, че ще преглежда това като " вражески жест " с последствия за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

Руски представители по-рано споделиха, че преглеждат стъпката като политически стимулирана и заплашваща с разрушителни последствия системата на Организация на обединените нации. Решението за отнемане на Русия от участие в Съвета по правата на индивида ще важи единствено за настоящия й мандат, който завършва през 2023 година След това Москва може още веднъж да кандидатства за участие, отбелязва ТАСС.

Против резолюцията гласоподаваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, Демократична република Конго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никарагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че е признателен на страните членки на Организация на обединените нации за лишаването на Русия от участие в Съвета по правата на индивида.

Кремъл изрази страдание за лишаването на Русия от участие в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации. Москва има намерение да " продължи да пази ползите си с всички законни средства ", предизвести Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, представен от Франс прес.

„ Съжаляваме за това и ще продължим да пазиме ползите си с всички законови средства и да обясняваме нашата позиция “, сподели Песков пред английския канал " Скай нюз ".

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР