Ню Йорк. Европейският съюз иска да затегне правилата за съхранение

...
Ню Йорк. Европейският съюз иска да затегне правилата за съхранение
Коментари Харесай

Bloomberg: ЕС се готви да нанесе тежък удар по руските газови интереси

Ню Йорк. Европейският съюз желае да затегне разпоредбите за предпазване на природен газ, с цел да подсигурява сигурността на доставките. Рекордните цени на суровината тласкат Европейски Съюз да намали зависимостта си от вноса на сила, написа Bloomberg .

Сега в Брюксел са решили да дефинират строги сроковое за отвод от дълготрайните контракти за импорт на природен газ в границите на прехода към екологични типове горива. Това ще значи съществени загуби за главния снабдител Русия.

Изпълнителният орган на блока желае да предотврати удължаването на такива контракти след 2049 година, като има намерение да извърши огромно преструктуриране на своите енергийни пазари. Това се показва в документите, с които съумяха да се срещнат репортерите на Bloomberg News. Европейската комисия ще предложи и ограничения за възстановяване на надеждността на доставките, защото Европейски Съюз е изправен пред рекордно високи цени и сериозен дефицит на горива тази зима.

Този проект ще бъде оповестен в сряда. Това опонира на апелите на Русия, която обезпечава към една трета от потребностите на Европа от газ. Тази страна, която построява военната си мощ на границата с Украйна, от дълго време се застъпва за сключването на дълготрайни контракти и неведнъж предлага на Европейски Съюз да подпише още такива съглашения. Тя слага това като изискване за удължение на съглашението за изпомпване на газ през украинска територия след 2024 година

Някои държави-членки на Европейски Съюз са загрижени, че Кремъл употребява газа като политическо оръжие и заради това предложение на Европейската комисия ще разреши на страните да реагират по-ефективно в спешна обстановка.

Държавните глави на страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да обсъдят плануваните ограничения на 16 декември на срещата на върха в Брюксел.

Тази зима Европа е в рискова обстановка, защото запасите на газ са намалели до рекордно ниско равнище за това време на годината, а краят на рецесията не се чака скоро. Повишеното напрежение сред Русия и Украйна заплашва в допълнение да редуцира доставките, а това може да докара до перменанентен дефицит на горива и през идващия отоплителен сезон.

Миналата седмица Полша предвижда, че неустойчивостта на газовия пазар ще продължи, до момента в който не бъде взето дефинитивно решение за противоречивия газопровод „ Северен поток 2 “, който възнамерява да придвижва спомагателни доставки на газ от Русия до Германия. Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати прекратяването на изпомпването на газ от Русия през територията на Украйна. А водачът на Беларус още веднъж заплаши да прекъсне доставките, в случай че Западът продължи да постанова наказания поради разногласието по въпроса за мигрантите.

За да усъвършенства позициите на Европейски Съюз, Европейската комисия има намерение да предложи стратегически метод към съхранението на газ, в това число ограничения за обезпечаване на висок потенциал за предпазване до началото на отоплителния сезон.

При оценката на рисковете на районно равнище страните членки ще би трябвало да проучват личния си потенциал за предпазване, както и евентуалните опасности, свързани със сигурността на доставките и обстоятелството, че някои складови уреди са благосъстоятелност на задгранични компании. Ако бъдат разпознати опасности, те ще би трябвало да подхващат контрамерки като налагане на отговорности за минималния размер на запасите и осъществяване на търгове/аукциони.

Предложението също по този начин планува непринудено взаимно създаване на стратегически ресурси от газ от операторите на тръбопроводи. Тези запааси ще могат да се употребяват при положение на неотложност.

Европейската комисия се придържа към правилото да не разяснява своите законопроекти.

Окончателното решение на казуса със сигурността на доставките на газ за Европейски Съюз се заключава в отвод от изкопаемите горива. Това се споделя и в предложенията на Европейския съюз. Тъй като делът на локално създаден биогаз нараства, зависимостта на континента от вносни изкопаеми горива ще намалее и по този метод енергийната сигурност на Европейски Съюз ще се усили. Европейският съюз желае изцяло да постави завършек на излъчванията на парникови газове до 2050 година, като по този начин оглави световната битка против изменението на климата.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР