Нямаше и ден след изборната нощ и на вторите, получили

...
Нямаше и ден след изборната нощ и на вторите, получили
Коментари Харесай

ДА или НЕ на целувка с ГЕРБ? Война разцепва „Промяната”

Нямаше и ден след изборната нощ и на вторите, получили доверието на гласоподавателя, им развяха кирливите ризи. „ Продължаваме промяната ” се тресе от вътрешната страна от тежки кавги сред съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков, а пръв размаха „ истината ” някогашният транспортен министър и главен спонсор на групировката Николай Събев.

Ненадейно Събев, по-познат като дядо Еконтий в националния фолклор, разгласи, че в случай че Василев и Даниел Лорер са честни хора, би трябвало да хвърлят оставки и да изоставен „ Промяната ”. За ерес и раздори загатна и отцепникът от групировката Иван Христанов, само че двамата просто стопираха с неочакваните си откровения, като Христанов обясни, че неприятна дума няма да каже против някогашните си съпартийци, а Събев замрази тематиката в обществените мрежи, изключвайки мненията си.

Всъщност, ерес в партията има още от есента на 2022 година, научи „ Уикенд ”. Тогава Асен Василев и Лорер открили, че ползите на едната формация в Политическа партия не се припокрива с упоритостите и инфантилизма на другата.

А точно – Асен Василев и Лорер са прагматици и от месеци наред се опитвали с изключение на да закрепят партията на върха или най-малко на полученото второ място, и да си уредят коалиция с ГЕРБ-СДС, които били „ натурален сътрудник ”. Обидите към Бойко Борисов и компания по време на предизборната борба щели да се измият с „ партньорство в името на евроатлантическите полезности ” в бъдеща коалиция, което Кирил Петков и обкръжението му не желали и да чуят.

Според мълвата, Василев и Петков имали няколко конфликта в персонални диалози, като някогашният вицепремиер обвинил съратника си, че с ареста на Бойко Борисов и протежетата му „ единствено извадил ГЕРБ от изолираност, изписал вежди и станал за посмешище ”.

И по-лошо – дали мотив за остри рецензии от едно от посолствата у нас, което размахало крепко пръст на задържането на водача на най-голямата опозиционна партия по тъмна доба с едноличното решение на Кирил Петков и без знанието на съпартийците му.

Прагматици и осъзнаващи, че сами Политическа партия няма по какъв начин да образуват съответен кабинет, Асен Василев и Даниел Лорер били склонни на възможен съюз с ГЕРБ след вота. Подобни подмятания бяха направени и от партията на Бойко Борисов.

Но лобито към Кирил Петков блъвна огън и жупел и начерта нови „ червени линии ”, отрязващи точно ГЕРБ. Верен на някогашния министър председател Петков и великодушен спонсор, Николай Събев намеквал тъкмо за тази „ липса на честност ” в сякаш съратниците си до неотдавна, научи „ Уикенд ”.

Реклама

Лобито към Асен Василев в „ Промяната ” е по-силно от това към Кирил Петков, защото и съдружните сътрудници от Демократична България отпред с Христо Иванов били склонни да преглътнат коалиция с някогашните ръководещи. Говори се, че Иванов още веднъж чертаел трасета за достъп до Борисов, като звънял за посредничество до Цветелина Бориславова, а е знайно, че двамата някогашни влюбени още се поддържат и поддържат връзка, и банкерката можела да даде рамо на „ положителните сили ” пред Борисов. Ген. Атанас Атанасов не желал да чуе за сходна маневра, само че поради по-силните лидерски позиции на някогашния правосъден министър на Бойко Борисов, щял да преглътне „ целуването на ръка ”.

Лорер и Асен Василев към този момент не са обяснявали какво имат поради Събев и Христанов, само че техни мнения по време на акцията дават тъкмо противоположния на показания от Петков модел – още веднъж цялостно изчегъртване на ГЕРБ.

Показателно било и че същото посолство, което нахокало харвардския ученик за арестите на Бойко Борисов и компания, упорствало също по този начин партиите да преглътнат „ алените линии ” и да се прегърнат в „ името на стабилността ”. За да има мир, Бойко Борисов обаче нямало да е министър председател още веднъж, а в името на кротостта му документи и имена по проблема „ Магнитски ” щели да се заметат под килима, описват осведомени с новата политическа архитектура.

В заверата за бъдещо партньорство се заприказва и че е забъркан и водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов, който съумя да се издигне до трета политическа мощ и счита себе си за незаобиколим фактор, само че съгласно анализатори това е в областта на спекулациите и по-скоро двете обединения ще се извърнат към влезлия по знамение Слави Трифонов.

Не единствено фантазията за връщане във властта разделила Кирил Петков и Асен Василев. Бившият вицепремиер бил доста срещу персоналните ползи на сътрудника си от „ Харвард ”, който лепнал посредством тях и една от дамите в партията, „ леке на смяната ”. Василев бил остро срещу показните връзки на Петков с Лена Бориславова и спекулациите, свързани с тях.

Даниел Лорер бил надалеч от тези терзания – за него и фамилията му били нужни единствено властови и бизнес-лостове, които можел да си обезпечи посредством съдружно съглашение с доскоро омразните ГЕРБ. Така от групата, стартирала „ Промяната ” преди 2 години, лобито на Кирил Петков олеквало от ден на ден, а това на Лорер и Асен Василев набира скорост, и скоро е допустимо Петков да изпадне в негласна изолираност в личната си групировка.

На този стадий от ГЕРБ гледат шоуто в профил и не са правили мнения отвън кампанийните за „ устойчиво държавно управление в името на икономическия напредък ”. Говори се обаче, че и в техните редици има мощна отмалялост от избори и акции, на които никой към този момент не обръща внимание и държат да се върнат в „ играта ”.

Извън драмите в самата „ Промяна ”, екипът на Кирил Петков и Христо Иванов ги чака нова свада, вещаят анализатори. Ударните гласове за Демократична България и преференциите, с които хората на Христо Иванов пренаредиха листите из цялата страна, ще се окажат мотив за скандал, щом стане въпрос за разпределението на дотациите. Въпрос на съдружно съглашение, дотациите и методът им на „ разпределяне ” сред партиите в една сполучлива парламентарна коалиция постоянно са били мотив за вътрешни кавги.

Част от деятелите на Демократична България са ядосани поради резултатите, защото считат, че в случай че са се явили сами, са щели да получат повече дивиденти от съюза с Политическа партия. От „ Промяната ” още предходната година се дърпаха от явяването на избори взаимно с Демократична България, само че в последна сметка се съюзиха точно под давлението на прагматика Асен Василев, който се приказва, че още веднъж се оглежда към премиерско кресло, макар че групировката му не е първа на изборите.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР