Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият

...
Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият
Коментари Харесай

Новина! Разследването за грабежа „Хемус“ приключи

Нямам никаква визия за какво основният прокурор Иван Гешев и някогашният министър председател Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била подправена, откакто това също е закононарушение по смисъла на българския Наказателен кодекс. Това разгласи в изявление по Нова тв някогашният вътрешен министър Бойко Рашков.

„ Не виждам нищо радостно в това, в случай че някой има фалшифицирана банкнота. Това значи, че може да пусне в послание подправена банкнота … Аз видях на тв екрана добре структурирани пачки банкноти “, разгласи Рашков по Нова телевизия Той напомни, че неотдавна антикорупционният фонд са оповестили, че една непозната банка е дала да се разбере, че има и същински банкноти. Друга непозната институция пък показала, че има и неистинен.

“И в единия и в другия случай стои въпросът какво вършат тези пачки в чекмеджето в спалнята ”, разяснява още Рашков.

Наскоро Борисов инцидентно се издаде в изявление за Би Ти Ви, че знае повече от обществено известното за следствието за пачките и кюлчеата в чекмеджето. Той даже се базира на основния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал сходна информация. „ А той (Гешев) сподели и още нещо – че от френската банка от съдия-следовател пристигнало, че едната банкнота не е същинска. Да съм се тормозил, че държа подправени евро в чекмеджето ли? “, сподели Борисов на въпрос дали се тормози за следствието.

Всъщност основният прокурор сподели нещо напълно друго пред „ Капитал “. „ Ако приказваме за тези фотоси, които могат да съставляват банкноти, са запитани съответните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка споделя, че такава банкнота не съществува “, съобщи Гешев през октомври м.г. На въпрос по-късно от кое място Борисов знае, че запитаната банка е френска, Гешев отговори: „ По този въпрос би трябвало да питате Борисов, аз не съм господин Борисов тука против вас “.

И досега не е известно да има следствие против Борисов нито за подправена банкнота, нито за същинска, както и за това от кое място знае вътрешна за прокуратурата информация, че тъкмо френска банка е оповестила за неистинското евро.

Рашков разяснява и отчета на Държавния департамент на Съединени американски щати, където се дава образец с противозаконния арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, който стана по негово време. „ Тълкувам американския отчет, в който Борисов е посочен като жертва на противозаконен арест, като несъгласие от страна на службата, която дава отговор за противозаконните активи и ги глоби, а точно Закона “Магнитски “.

Противоречието е в това, че експертите от тази комисия са приели, че лице, което е в листата „ Магнитски “, а точно Владислав Горанов, както и неговият началник Бойко Борисов, са незаконосъобразно задържани “,  разгласи Рашков в студиото на „ На фокус “ по Нова тв.

В същото време направи усещане, че Рашков се дистанцира от ареста на Борисов, като разгласи, че в България не задържа министърът, а го вършат службите.

Бившият вътрешен министър съобщи и че едното следствие по делото за източените милиони от строителството на Автомагистрала „ Хемус “, по което има 9 обвинени, към този момент е завършило. Прокуратурата обаче го държала на трупчета и не си изпълнявала отговорностите да го завърши.

Реклама

Narod.bg напомня пътя на парите

През 2020 година „ Автомагистрали “ дава предплатени заплащания за строителството на лот 5 от автомагистрала „ Хемус “. Над 84 млн. лева са преведени на компанията на В.В. От тези пари 6.5 млн. лева отиват към сдружение, следено от същия притежател, както и от различен обвинен – Х.С.

Лъвският къс от парите обаче – над 47.5 млн. лева – се насочва към друга компания, благосъстоятелност на П.Б., също обвинен неотдавна. Дружеството още веднъж е строително и в предишното е било благосъстоятелност на компания на Х.С.

От тук към компанията, получила 6.5 млн. лева в самото начало, се насочват още над 13 млн. лева Други над 8.3 млн. лева, отиват в сдружението, бивш притежател на компанията на П.Б.. Има и трети превод – за над 1.7 млн. лева към монтанска компания. Те са изтеглени на каса от умрелия клошар.

Фирмата на П.Б. прави превод и към друго сдружение, записано в Монтана. То получава над 12.6 млн. лева, както и още над 650 хиляди лева, преведени от компанията на упоменатия първоначално В.В.

Тези пари са изтеглени на каса от мъж с букви Д.Г. Той е прокурист на втората монтанска компания. Това е и четвъртият нов обвинен. И сдружението на П.Б. има собствен прокурист, теглил пари на каса, който също е обвинен.

По различен контракт на „ Автомагистрали “ през юни и август 2020 година са преведени 95.8 млн. лева и 48.8 млн. лева на компанията с шеф М.П. 100 млн. лева от тези пари отиват в асеновградска строителна компания. Неин притежател е сдружение от Благоевград. То пък до 2017 година е благосъстоятелност на Х.С. Освен това е имало в предишното и друго сдружение, упоменато нагоре, което сега се ръководи от различен обвинен – П.Б.

Половината от тези 100 млн. лева отиват в компанията на същия П.Б. След това са пренасочени към четири други компании и изтеглени на каса от пълномощници. Над 18 млн. лева са взети от починалия клошар. С тези сдружения са свързани и имената на още двама обвинени – Т.Я. и Г.Ш.

Дружеството, адресат на 100-те млн. лева, насочва друга част от тях към софийска компания. Към нея отиват и над 756 хиляди лева, преведени от получателя на задатъка – компанията с шеф М.П. Така общата сума става над 10 млн. лева, които са изтеглени на каса от Д.Г. Към компанията, чийто притежател в предишното е бил Х.С., пък са ориентирани 4.1 млн. лева, които по-късно се връщат при първия адресат.

Равносметка

Какво се е случило с тези пари след изтеглянето им в кеш, не се знае. През последните месеци имаше единствено частична информация от Министерство на вътрешните работи – издигнати първокласни хотели и вили, преведени в чужбина и т.н. Едно е несъмнено – дадени са милиони, автомагистрала няма.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР