Няма условия за рецесия, дори се очаква икономически ръст в

...
Няма условия за рецесия, дори се очаква икономически ръст в
Коментари Харесай

Явор Ачев, финансист: След пика очакваме здравословна инфлация

Няма условия за криза, даже се чака стопански растеж в Европа, Съединени американски щати и в света като цяло.Това сочат анализите на икономисти от „ Амунди Асет Мениджмънт “, които са се удостоверили и от последните изказвания от Федералния запас и ЕЦБ.

Неминуемо регистрира се високата инфлация, проблемите с енергийните запаси и техните доставки, разяснява пред Радио София Явор Ачев , управител на компанията за България.

Прогнозите сочат към 3% растеж на американската стопанска система и над 2% - на европейската . Фактори за това са положителното финансово положение на фирмите, както и отворените след пандемията стопански системи.

Рекордната инфлация не е нещо невиждано, добави Ачев и напомни 2007 година, когато петролът също нарастна с към 46 %.

Според упованията европейската инфлация ще бъде към 5-6 на 100 през 2022-ра и 2-3% - следващата година.

Прогнозите на ЕЦБ са още по-ниски.

Най-засегнати са секторите, които директно зависят от цените на суровините , сподели още финансистът и акцентира, че след пиковата инфлация следва нормализиране до „ здравословни “ проценти.

През минали години имаше моменти на нулева инфлация, даже дефлация, което е спънка пред вложението и придвижването на стопанската система.

За опазване на спестяванията в България към този момент има разнообразни налични канали и принадлежности – гъвкави взаимни фондове и други форми на вложения и на доверително ръководство.

Инвестициите в акции на компании, изключително свързани с действителния бранш, също покриват в исторически проект инфлацията, разяснява още Ачев.

Той обърна внимание на така наречен спестовни капиталови проекти , при които вложителят отделя 20 (или повече) евро или $ месечно и може да гради позиции в гъвкави фондове.

Чуйте целия диалог на Катя Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР