Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да

...
Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма разцепление в коалицията

Няма разединение в ръководещата коалиция, само че ние сме дали обещание да работим въз основата на правила и стабилността не е непременно. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков, който е на посещаване в комплекса „ Мини Марица-изток “ в Раднево, заяви Българска национална телевизия.

" Мантрата " непоклатимост непременно " не е, при нас е " непоклатимост на база на правилата, зад които стоим "., посочи Петков.

Министър-председателят прикани партиите, които през вчерашния ден гласоподаваха срещу предлагането на " Продължаваме промяната " за парите за поправки на пътища да премислят и да гласоподават по друг метод, когато законопроекта бъде импортиран наново. Предложението на ръководещите планува погашение на половината от сумата за поправки - към 650 млн. лева незабавно, а останалата част - след инспекция и надзор на разноските.

" Така хем пътищата ще могат да се ремонтират, хем ще сме сигурни, че има надзор на средствата за това. ", сподели Петков.

Министър-председателят чака Народното събрание да не утвърди кандидатурата на Любомир Каримански за шеф на Българска народна банка. Това би разрешило на обединението да разиска умерено други претенденти и да излезе с единна номинация, разяснява Петков.

" Не бързаме за на никое място, само че една от партиите реши, че непременно изборът би трябвало да се случи. Очакването ми е кандидатурата да не бъде подкрепена. Така всички ще можем да седнем умерено и да обсъдим други номинации. Предложихме оттук насетне, когато би трябвало да предлагаме претендент за избран пост, в случай че три от четирите партии в обединението не утвърждават нечия кандидатура, тя да се отдръпна. Надявам се, че сме си взели поука. " - сподели министър председателят.

Относно евакуацията на българските моряци от кораба " Царевна " министър-председателят посочи, че чака те да дойдат у нас в понеделник.

" Аз персонално съм приказвал не знам какъв брой пъти с капитана на " Царевна ". Три пъти сме били в готновност да ги изкараме от кораба, редом говорехме и с украинската, и с съветската страна, тъй като не знаехме кой ще завземе пристанището. Като се успокои багра, един от моряците отишъл в съветската част. Те дадоха прозорец от час и половина и ги поеха. Хората са в сигурност, центърът към Министерство на външните работи е в непрекъсната връзка. " - сподели министър-председателят.

Той дефинира изказванията за оставка на министъра на външните работи Теодора Генчовска като подправена вест.

Премиерът се среща с миньори, с представители на синдикални организации и се срещна на място с индустриалния развой.

Пред работещите в комплекса министър-председателят акцентира значимостта на Маришкия басейн за енергийната система на България. Петков подчертава върху основната роля на запазването на въглищните мощности в идващите години и опциите, които Планът за възобновяване и резистентност планува за гарантиране на енергийната сигурност и самостоятелност на страната. В подтекста на начертания от Плана небосвод за деяние сега се създават обществените и стопански ограничения за поддръжка на районите във връзка със справедливия преход в бранш енергетика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР