Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие

...
Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие
Коментари Харесай

ПАК НИ ЛЪЖАТ: 11 мъртъвци „подписали“ изборните книжа на ГЕРБ

Няма политическа партия, в чиито описи с подписи за присъединяване на изборите на 2 април да няма умряли хора, така наречен „ мъртви души “. Сред нарушителите са и парламентарно показаните партии, демонстрира инспекция на комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).

По закон всяка партия или коалиция би трябвало да показа описи с най-малко 2500 подписа на свои поддръжници, с цел да бъде записана за избори. А КЗЛД за първи път е направила инспекция на тези описи, споделя bTV.

„ Нито е обикновено, нито е етично партиите да събират и обработват данни на умряли лица за да се записват за избори. Това демонстрира разбиранията на партиите за метода, по който желаят да ръководят тази страна и да съблюдават правовия ред. За мен това значи, че се събира информация от предходни избори и може да се стигне до подозрения дали тази информация не се продава “, споделя Венцислав Караджов, ръководител на КЗЛД.

Според инспекцията на Комисията максимален е броят на умрелите в описите на „ Национално придвижване Единство “ (обединяваща правата и ползите на ромите в страната) – 441, следвана от „ България на труда и разсъдъка “ със 176 и Съюз на свободните демократи със 166.

След тях са инициативният комитет за издигане на фолкпевицата Луна Йорданова за самостоятелен претендент със 161, „ Атака “ със 154 и коалиция „ Български дух и обичаи “ със 124. По повече от 100 имат още „ Движение на непартийните претенденти “ – 122, „ Българско национално обединяване “ – 121, „ Правото “ – 117, Коалиция „ За теб Бълтария+ – 112, Български народен съюз „ Нова народна власт “ – 108 и Глас национален, на рокмузиканта Светослав Витков – 105.

Всички те са потърсени за коментар от bTV, само че единствено някои са дали отговор.

Боян Расате, чийто БНС има лист със 108 умряли лица, счита, че това е всеобща процедура: „ Всички парламентарно показани партии си купуват такива имена и описи, само че при нас това не може да е годно, по простата причина, че ние нямаме пари да си купим. БНС има доста врагове, напълно елементарно е техни деятели да запишат умряли лица в нашите листи. Списъците за регистрация се събират на обществени места, всеки може да мине и да се разпише. Глоба няма да плащаме, тъй като нямаме никаква виновност. “

От „ Глас Народен “ настояват в своя отговор, че на всички избори имат получени доста над 2500 гласа, колкото се подписа изискват за регистрация “. От Политическа партия Правото “ пък прибавят, че умряли лица е имало в описите на всички партии.

Реклама

И това в действителност е по този начин, съгласно КЗЛД – такива нарушавания имат всички 7 партии, показани в 48-ото Народно заседание. Сред тях най-вече са умрелите в описите на „ Български напредък “ на Стефан Янев – 54. ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия имат по 11. Политическа партия е с 5 такива лица, по трима са в описите на Движение за права и свободи и „ Възраждане “, до момента в който при Демократична България са двама.

ГЕРБ настояват в своя отбрана, че представителите на партиите, които събират подписи нямат право да желаят персонални документи на жителите, които се подписват в описите собственоръчно. И прибавят, че за всички избори събират по над 40 000 подписа, само че внасят в ЦИК 9999, по тази причина тези 11 случая са „ оскъдна неточност под 0.01% “.

Според Българска социалистическа партия пък, щом ЦИК я е записала за изборите, значи всичко е било наред. А „ Възраждане “ твърди, че става въпрос за провокация против партията, каквито се извършали непрестанно и „ явно няма да спрат “.

ПРОВЕРКИ

„ Отговорността за описите за гласоподаване е на ГРАО. От години се приказва по какъв начин да се направи инспекция на тези описи, само че би трябвало да се откри вярната формула “, разяснява пред bTV Благовест Кирилов. Доскоро той бе зам.-министър на електронното ръководство, само че подаде оставка поради странни назначения в „ Информационно обслужване, а в този момент е консултант на служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„ Оставката ми не трябва да се свързва с изборите. Бяха направени сходни опити за спекулации, които целят да уязвят президента. Като метод на работа бяхме несъвместими с министъра на електронното ръководство, само че продължаваме да работим дружно. Изборите през есента бях най-прозрачните досега. Всички процеси и процедури демонстрираха оптимално транспарантно какво се случва. Продължавам да работя по същия метод и за министър Демерджиев “, сподели Кирилов.

Според него хартиената бюлетина крие предпоставки за опасности, само че процесите за бистрота на изборите биха понижили тези опасности.

„ Работи се в цялата страна, ще стане ясно къде ще има акции (за инспекция на изборни нередности, б.ред.).

Софтуерът би трябвало да бъде променен, ще се обясни кои действия по какъв начин ще бъдат осъществени, с цел да могат да се започват публичните поръчки и да се пристъпи към образуване на изборите “, сподели Кирилов.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР