Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга,

...
Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга,
Коментари Харесай

Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, убеден е Мартин Димитров

Няма пояснение за чак такова нарастване на тавана на дълга, уточни икономистът Мартин Димитров, някогашен водач на Съюз на демократичните сили и някогашен зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 40-ото Народно заседание пред националното радио.

"Разбирам, че обстановката е сложна и ситуацията – изключително, а следствията от световната пандемия ще бъдат неприятни от икономическа позиция, само че тези претенции на държавното управление са несъразмерни ", уточни Димитров във връзка решението на държавното управление за промени в закона за бюджета.

"Аз персонално не бих ги дал своя вот в Народното събрание, изключително увеличението на тавана на дълга от 2,2 милиарда лела на 10 милиарда лв.. Това на мен ми наподобява като искане на празен чек, който във всеки миг от годината да може да бъде попълван от държавното управление. Няма пояснение за чак такова нарастване на тавана на дълга, още повече че размерът на фискалния запас е много сериозен - към 10 милиарда лв.. До момента, по редица мотиви, от Министерството на финансите са били внимателни, само че в тази ситуация те споделят следното: Искат да бъде им бъде даден празен чек, в който да не бъдат попълнени съответните суми, и повече да не влизат в Народното събрание тази година, каквото и да се случва. Това не е положителният вид. Добрият вид е да се направи в този момент една актуализация и, в случай че би трябвало, втора актуализация през годината, с цел да не бъдат записвани чак такива високи параметри “, акцентира икономистът.

По думите му това, че избран екип (на МФ) се е държал консервативно в предишното не значи, че ще продължава да постъпва по същия метод. "Няма по какъв начин българската стопанска система да действа обикновено, в случай че транспортният бранш има проблеми с напредването по границите. Това е от незабавните задания, които би трябвало да бъдат решени ", добави той.

"Също по този начин е доста значимо всички ограничения, които включват компенсиране на чиновници да бъдат записвани в един обществен указател, с цел да можем да следим какво прави държавното управление “, разяснява икономистът във връзка системата 60:40 и уточни: "Много е значимо да има ясни критерии през цялото време кои компании имат право да получават сходна помощ, с цел да не се окаже, че за едни третирането е едно, а за други е друго ".

Димитров разяснява, че към момента не е дефинирано кои са "най-тежко засегнатите “ браншове, които ще получат подкрепяне – "дали единствено тези браншове, които имат директна възбрана да се работи в тях, или на всички места, където ще има по-голям от 20% спад в оборотите ".

Според него е значимо забавянето в работата на стопанската система да е минимално. "На мен ми се желае май-юни месец стопанската система да стартира да работи на по-бързи обороти. Това би трябвало да бъде задачата! До момента има 10 000 нови безработни. Това е доста за подобен интервал от време за една междинна страна. Едната цел би трябвало да бъде прекъсване растежа на новите безработни и стопанската система да стартира да работи по-добре. Разбира се опазването на здравето на хората би трябвало да бъде съществена цел и не би трябвало да бъде за сметка на запазване работата на хората “, сподели Димитров.

Един от методите е с внедряването на електронно ръководство, посочи икономистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР