Няма друга толкова изкушаваща храна като шоколада. И нищо не

...
Няма друга толкова изкушаваща храна като шоколада. И нищо не
Коментари Харесай

Шоколад с насекоми и още 9 неща за любимото лакомство, които не очаквахме

Няма друга толкоз изкушаваща храна като шоколада. И нищо не е толкоз удовлетворяващо, колкото късче нежна наслада – за още повече наслада или за утешение в миг на горест. Шоколадът по едно и също време е пръв другар на любовта, само че се употребява и като антидепресант. Но какво тъкмо има в него, което ни носи толкоз доста благополучие? Изследователи от университета в Лийдс потеглиха по следите на тази безконечна мистерия за какво всички толкоз доста обичаме шоколад.

Ето 10 аргументи, които ни карат да търсим още и още копринена наслада, макар че шоколадът се трансформира.

1. Разтопяващата наслада

Според учените текстурата е най-важният фактор, който мозъкът разпознава и изпитва голяма приятност от прекосяването на твърдото блокче към разтопяваща се кремообразна хапка. Психолозите търсят връзката сред чувството за обич, което човек изпитва, когато постави късче шоколад в устата си и то ни облива с копринена наслада, и се сплотяват, че текстурата е най-важното, когато става дума за шоколад - той би трябвало да е копринено равен, да се топи бързо в устата и да оставя дълъг мирис и послевкус.

2. Въздействието на незаменимото какаово масло

Чрез неестествен 3D език учените изследвали дали наличието на мазнини (около 55% от какаовите зърна) или нашата слюнка кара шоколада да се топи толкоз вкусно. Експериментите на доктор Саркар разкриха нещо изненадващо: откакто шоколадът стартира да се топи в устата, мазнината играе по-малко значима роля. Удовлетворението, което изпитваме, се дължи на мазнината, която покрива повърхността на езика, а мазнината, съдържаща се по-дълбоко в блокчето, играе лимитирана роля и може да бъде понижена, без да понижи приятното чувство за размразяване. Екипът на доктор Саркар работи върху метода на произвеждане на растително сирене, което може да бъде песъчливо и стипчиво във вътрешността, само че по-гладко и мазно във външния пласт. Подобна техника може да усъвършенства текстурата на други артикули на растителна основа като сладолед, чипс, разнообразни дипове и кремове.

3. Черният шоколад носи по-малко приятност

Изследването потвърждава, че 72 % от феновете на шоколада избират млечната формула пред натуралния шоколад, който изрично е по-горчив и изострен като усет. Това отваря опцията производителите интелигентно да проектират черен шоколад, тъй че да понижат общото наличие на мазнини, само че да търсят и по-нежни формули без мляко. Това може да се направи, като се направи шоколад на пластове с високо наличие на мазнини извън и по-ниски количества вътре със същото задоволство, само че с по-малко калории. При тестванията респондентите не откриват разлика във усета на усъвършенстваните формули, което е обезпечено, че е сполучлив трик на хранително-вкусовата индустрия.
    View this post on Instagram           
A post shared by KanVeLa Craft Chocolate & Cafe (@kanvelachocolate)

4. Теорията за майчиното мляко

Разбира се, освен текстурата прави шоколада толкоз мечтан. Една от теориите е, че сме склонни да харесваме млечния шоколад, тъй като той съдържа почти същото съответствие захар и мазнини като майчиното мляко (около 1g лой към 2g захари).

Няколко изследвания демонстрират, че наред с тази композиция от захар и мазнини, някои от стотиците химични съединения в шоколада въздействат върху центровете за наслаждение в мозъка. Шоколадът може да провокира прилив на хормони за положително въодушевление като ендорфини, допамин и серотонин, които могат да ви накарат да се чувствате щастливи и спокойни.

5. Не количеството, а качеството доставя същинската приятност

Но не приемайте това като позволение за безотговорно ястие на шоколад. Истинската приятност е в дребното късче, оценено поради неговата скъпа наслада и деликатност, а не в цялото блокче шоколад, което има същият усет.

Преглътнете. Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР