Няма да влизам в спор с доц. Петър Атанасов, но

...
Няма да влизам в спор с доц. Петър Атанасов, но
Коментари Харесай

Вирусолог: Популярните тестове за антитела не служат за нищо

" Няма да влизам в спор с доцент Петър Атанасов, само че науката е 40 години по-напред от учебника, който цитира той и е ясно, че антителата против коронавирусите траят по-малко от 2 години.

Нямаме никакво съображение да имаме вяра, че SARS-CoV-2 ще е по-различен. Освен това, лекарите непрекъснато са в допир с вируса и по този начин да се каже " си гъделичкат имунитета " (т.е. държат го в бойна подготвеност да реагира), само че даже това е до време.

А известните проби, с които се мерят антитела, не дават задоволително информация дали измерените антитела имат задоволителна вируснеутрализираща интензивност. " Това съобщи ръководителят на катедра " Вирусология " на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). 

Има проби, с които да се разбере какви тъкмо като тип са антителата и по едно и също време с това в какво количество, само че те не се вършат в България и са доста скъпи. Популярните проби, които се употребяват в този момент, не служат за нищо. Не мога да схвана за какво толкоз лекари приказват за антитела на база тези проби, може би не са прочели морето от научна информация – няма сертифициран и валидиран способ за тестване, който да каже какъв брой е нужното количество характерни антитела, с цел да се считаш за защитен от боледуване. Това съобщи ръководителят на катедра " Вирусология " на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) доц. Любомира Гломб пред Нова телевизия. 

" Антителата работят, само че би трябвало бързо огромни елементи от популацията да се имунизират - другояче нищо не вършим малко по-малко ", посочи доцент Гломб. Експертът акцентира категорично, че след сложена първа доза от двудозовите ваксини против ковид не дава цялостен имунитет и може да е проблем. " Всеки е с глава на раменете си и може да поограничи контактите си след първа доза и до 14 дни след втора доза ", сподели вирусологът.

На 21 октомври 16 области бяха в тъмночервената зона, само че през днешния ден към този момент Разград и Силистра са претенденти да влязат там. 1.393 е базовото репродуктивно число, т.е. втори ден е над 1.3, което е доста съществено. Във всички области разпространяването на вируса е дифузно, направи резюме математикът проф. Николай Витанов.

До десетина дни ще има 9000 души в болница, а към този момент дали това ще докара до локдаун е политическо решение, посочи проф. Витанов. И подсети, че смъртността от COVID-19 в този момент отразява обстановката със инфектираните преди 2 седмици. Тоест, може да се чака да прескочим стабилно по 200 умряли от COVID-19 дневно.

На въпрос дали има ограничения, които могат да спрат инерцията на болестта до края на седмицата, проф. Витанов отвърна изрично: Няма. Той е безапелационен, че може да има вид, при който доста дълго време може да задържим високо плато на разболяващи се, както в Англия. От здравна позиция по-добре беше локдаун, за ограничение на контактите. Зеленият документ е по-добър от политическа позиция, сподели проф. Витанов
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР