Няма да повярвате. Най-старото изречение в света на първата позната

...
Няма да повярвате. Най-старото изречение в света на първата позната
Коментари Харесай

Няма да повярвате! Ето какво гласи първото писмено изречение в света

Няма да повярвате. Най-старото изречение в света на първата позната писменост е проклинание  срещу въшки. То е инкрустирано е върху гребен от слонова кост на древноханаански език. Това оповестява уеб сайтът „ Площад Славейков ”, разказвайки в детайли историята на откритието.

Надписът върху гребена е видян в края на 2021 година, години откакто предметът е открит от археолозите.
-->
Гребен от Бронзовата ера е доказателство, че човечеството се бори с въшките от хиляди години и даже богатите фамилии не са били подминавани от казуса. Заклинание против тази злина е най-древното изречение в света, оповестиха археолози от Еврейския университет в Йерусалим. Написано е върху гребен от слонова кост на древноханаански език, най-старата позната писменост на човечеството, употребена за пръв път преди към 3800 години.

Изречението гласи:   „ Нека този бивник прогони въшките от косата и брадата “.

Поради липса на повече данни от интервала, се счита, че това е най-старото известно изречение на човечеството на първата позната писменост, написа „ Гардиън “.

Предметът с размери едвам 3,5 на 2,5 сантиметра е открит още през 2017 година при разкопки на територията на библейския град Лахиш, вторият град по значимост в Юдейското царство. Надписът на гребена, видян чак през декември предходната година, е написан в стила, който характеризира най-ранния стадий от развиването на писмеността, споделя лекар Даниел Вейнстъб пред „ Таймс ъф Израел “.

 „ Това е първият образец за ханаанска книжовност, открит в Израел. Гребенът е доказателство, че ханаанците са употребявали писмеността във всекидневието си преди към 3700 хиляди години. Това е епохално изобретение, обвързвано с историята на развиването на човешката книжовност – сподели Йосеф Гарфинкел, професор в Еврейския университет в Йерусалим. – Надписът е доста човешки. Имаме гребен и благопожелание върху него въшките да изчезнат от косата и брадата. В днешно време има всевъзможни спрейове и модерни лекувания и токсини, само че в предишното не са разполагали с тях. “

Опитите да се откри точната възраст на предмета посредством въглеродно датиране са се оказали безплодни, описват учените, само че догатките им са, че е от към 1700 година прочие Хр. Гребенът носи белезите на времето, двустранен е – от едната страна е употребен за коса, а от другата, където зъбите са по-плътно подредени, е бил предопределен за брада. Допълнително доказателство за предназначението му идва след микроскопско изследване, което демонстрира останките от половинмилиметрови ларви на главови въшки.

Материалът на гребена приказва за състоятелен притежател, който е можел да си разреши вносна стока. Слоновете не са били публикувани в Ханаан по това време, прецизират специалистите.

На територията на Ханаан са живели разнообразни нации от западносемитски генезис, доста от които са били покорени от еврейските армии в края на второто хилядолетие прочие Хр. след отдръпването на египтяните и хетите от района. Финикийците и други представители на ханаанските нации са изиграли основна роля във образуването на всички модерни писмености, считат историците, а първата писменост е основана към 1800 години прочие Хр. от семитските нации, които са били осведомени с египетската писмена система.

Известна като ханаанска писменост, системата се употребява в продължение на стотици години, изключително в Левант, и е стандартизирана от финикийците в античен Ливан. Превръща се в основата на древногръцкия, латинския и множеството модерни езици в Европа през днешния ден, отбелязва Кристофър Ролстън, професор по северозападни семитски езици в университета „ Джордж Вашингтон “ в Съединени американски щати.

Източник: „ Площад Славейков ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР