Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода

...
Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода
Коментари Харесай

КЕВР увери: Няма да увеличаваме цената на парното и тока от януари

Няма да има повишаване на тока, парното и топлата вода през януари, заяви през днешния ден Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Регулаторът организира през днешния ден публично разискване за цената на природния газ от 1 януари, на което стана ясно, че държавният доставчик  " Булгаргаз " е коригирал първичното си искане синьото гориво да нарастне с 40% по отношение на декември. Заради топлото време и по-ниското ползване от " Булгаргаз "  предлага на КЕВР да утвърди цена, която е с 27.6% по-висока.

" Няма да има нарастване на цената на парното и тока поради повишаването на газа ", увери ръководителят на КЕВР Иван Иванов, представен от " Нито цената на топлинната сила, т.е. на парното и топлинната сила ще бъде увеличена - тя остава такава, каквато е сега. Нито цената на електрическата сила за битовите консуматори ще бъде променяна. Българските жители може да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна сила, по този начин и електрическа сила, остават без смяна ", успокои той.

По думите на шефа на КЕВР задържането на цената на парното и тока за бита е " антиинфлационен механизъм ", тъй като точно високата цена на енергоносителите е най-големият източник за повишение на инфлацията в европейските страни.

" Ние се влияем както от цените на боровите показатели на нидерландската газова борса, по този начин и от необикновеното топло време през месец декември, когато се добиваше доста по-малки количества природен газ от газохранилището в Чирен. Същевременно нагнетявахме виртуално доста по-големи количества природен газ на по-ниска цена, което ни даде опция да подтиснем извънредно високата цена на съхранявания газ в Чирен и това ще даде отражение също по този начин и на крайната цена, която ще заявим сутринта на 1 януари ", изясни и Деница Златева, изп. шеф на " Булгаргаз ".

Окончателно решение за цената на природния газ енергийният регулатор КЕВР ще вземе на 1 януари, когато те ще влязат в действие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР