Няколко проекти за зелена енергия за предприятията в индустриалната зона

...
Няколко проекти за зелена енергия за предприятията в индустриалната зона
Коментари Харесай

Заводите около Пловдив планират да са въглеродно неутрални до 2040 г.

Няколко планове за зелена сила за предприятията в индустриалната зона от водород и боклуци са в развой на създаване Трансформацията на зоната е почнала още през 2012 година От " Тракия икономическа зона " се надяват с тези си ходове да могат да привлекат стратегически инвеститор
Не доста постоянно България съумява да е водач или добър образец за световната стопанска система. Въпреки това към този момент повече от 10 години " Тракия икономическа зона " в Пловдив работи върху това да се трансформира в първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа.
Няколко планове за зелена сила за предприятията в индустриалната зона от водород и боклуци са в развой на създаване Трансформацията на зоната е почнала още през 2012 година От " Тракия икономическа зона " се надяват с тези си ходове да могат да привлекат стратегически вложител
Не доста постоянно България съумява да е водач или добър образец за световната стопанска система. Въпреки това към този момент повече от 10 години " Тракия икономическа зона " в Пловдив работи върху това да се трансформира в първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа.

" Това е план, който започнахме и развиваме от далечната 2012 година, когато изградихме една от първите фотоволтаични централи в България. Процесите през годините ни убедиха, че ВЕИ ще стават все по-важни в производството. Това ни обнадежди и в последните 5 години оформяхме и работихме да създадем цялостна тактика за смяна на индустриалната зона в неутрална ", разяснява инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона " (ТИЗ).

Процесът по преобразяването на една индустриална зона е многопластов и комплициран, а съгласно проекта на ТИЗ това включва 12 обособени съставния елемент. Сред тях са възстановяване на логистиката за доставките, нововъведения в е-мобилността, професионално обучение и квалификации, цифровизация, обществена отговорност, усъвършенстването в прилагане на локалните запаси, трансфер на познания и технологии и други " Една от най-важните ни начинания е прекъсване на потреблението на питейна вода за индустриални потребности. Сътрудничим си с ВиК оператора, с цел да намерим работещо решение ", показва инж. Панчев.
Реклама
Не на последно място в процеса на трансформацията на една индустриална зона е построяването на енергийни системи, които да разрешават произвеждане в района без или с невисок въглероден отпечатък. Първите стъпки в това начинание от страна на ТИЗ към този момент са осъществени посредством издигнатия слънчев парк. Една четвърт от компаниите, подписали хартата, употребяват сила за лични потребности от покривните си слънчеви системи. Предстои построяването на нови фотоволтаични централи с мощ 20 мВт в зона " Раковски " и 5 мВт в зона " Марица " - две от 5-те подзони на " Тракия икономическа зона ", както и шерване на най-хубави практики сред фирмите за оптимизация на енергопотреблението в производството.

Една от фирмите в ТИЗ - " Шнайдер електрик ", е и първата в страната, която ще има геотермална апаратура за своите отоплителни и енергийни потребности.

В началото на месец май ТИЗ разгласи Харта за въглеродна индиферентност и към този момент 22 компании я поддържаха. Зоната е първото индустриално обединяване на предприятия в Европа с фокус върху понижаване на въглеродните излъчвания, като в същото време поддържа основаването на нови работни места, разпространяването на познания и нововъведения, покачва икономическата конкурентоспособност и усъвършенства вероятностите за развиване на района. Хартата вкарва съответни ограничения за всяка една компания в зоната, както и за бъдещите вложители. За фирмите към този момент е в деяние задачата да не бъдат подвластни от изкопаеми горива и да вкарат калкулатори за въглеродните излъчвания, като до няколко години да са подготвени да се включат в новата изцяло въглеродно неутрална енергийна мрежа и инфраструктура, които ще са построени в ТИЗ. Относно бъдещите вложители се създава зелен документ за градежите. Пламен Панчев
създател и изпълнителен шеф на Тракия икономическа зона
Реклама Вод-о-родна концепция
От няколко години ТИЗ работи в партньорство и със " Ситигаз България " по планове, посредством които се надяват да могат да изпълнят своите зелени цели - цялостна въглеродна индиферентност до 2040 година Единият от тях е построяването на атомна система, която да зарежда енергийната мрежа на зоната. Друг пък е производството на биометан, което в началото ще задоволява към 10% от потребностите на индустриалните бази в ТИЗ от природен газ. Инвестицията в двата плана за момента се обрисува да е над 20 млн. евро.

" Технически нещата са изяснени за въвеждане на произвеждане на водород. Технологията е общоприетата - от вода посредством електролиза и ВЕИ сила се създава водород и се отделя О2. Водородът ще се вкарва със специфични уреди в мрежата на " Ситигаз България " и ще зарежда района, като планът ще се прави на модули. Първият от тях е с 200 кубически метра на час, а последният, който е заплануван за към 2040 година, ще доближи до 2000 куб.м на час, само че това ще става по-бавно, с цел да забележим по какъв начин върви самата система ", разяснява инж. Александър Кожухаров, ръководител на съвета на шефовете на " Ситигаз България ".

Проекта в ТИЗ Кожухаров дефинира и като научноизследователски, тъй като до този миг не е ясно тъкмо по какъв начин използването на водорода ще окаже въздействие върху инфраструктурата и отвън подадените 10% на първия стадий. Именно тази неизясненост може да окаже въздействие и върху самата инвестиция от над 20 млн. евро, защото към момента не се знае дали ще се оскъпи поддръжката. След като се приложат най-хубавите практики и се добие експертиза, от " Ситигаз " ще пренесат своето ноу-хау и за цялата страна, или най-малко там, където има търсене, а специалистите за бъдещи планове ще се образоват точно в Пловдив.

" Постепенно и постепенно ще въведем водорода в употреба. Като по този начин лека-полека в границите на 20 - 25 години природният газ би могъл да се размени напълно. Това е първият план и е нужно да се осъществят няколко неща. Нормативната база би трябвало да се промени и да се сътвори там, където я няма. Регулаторната база би трябвало да се промени, тъй като въпреки всичко водородът, който се получава, няма да е с конкурентоспособна цена, само че с течение на времето тя ще падне. След завършването на проектирането ще аплайваме по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може да осъществяваме плана и да понижим цената на крайния артикул ", разяснява Кожухаров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР