Няколко български въглищни централи обявиха плановете си за постепенно преустановяване

...
Няколко български въглищни централи обявиха плановете си за постепенно преустановяване
Коментари Харесай

Българските топлофикации избират американски газови турбини

Няколко български въглищни централи оповестиха проектите си за последователно прекратяване на потреблението на въглища в производството и прекосяване към природен газ, който се счита за по-екологична опция и напълно скоро се чака да бъде приет за зелено финансиране от Европейски Съюз. Много от топлофикациите, които би трябвало да извършат зеления преход, оповестяват, че преглеждат разновидности за закупуване на газови турбини от Съединени американски щати, макар че цялото им съоръжение е съветско.

Първата американска газова турбина в България е инсталирана през 2007 година в Топлофикация Плевен. Съоръжението е направено от американския колос Дженерал Електрик и е създадено на база авиационните мотори в завода на компанията в Синсинати. Според информация на уеб страницата на американския колос инженерите непрестанно усъвършенстват успеваемостта и останалите индикатори на турбините. Вече има пусната в произвеждане трансформация, която неведнъж надминава условията на Европа за правила на излъчвания на азотни окиси. Със сигурност изборът на такава би бил чудесно решение за българските топлофикации, което ще подсигурява гладкия енергиен преход на страната.

Любопитно е, че в напреднал стадий е и работата по турбина, която работи напълно на водород. Зеленият водород е гориво, на което се разпореждат големи очаквания във връзка със основаването на произвеждане на сила без нездравословни излъчвания. За в този момент в България само Топлоелектрическа централа Бобов Дол е дал поръчка за произвеждане на зелен водород с помощта на фотоволтаици, само че планът е в напълно начална фаза.

„ В резултат на направените вложения в разработка на нови технологии компанията, от която закупихме газовата турбина, предлага едни от най-ефективните и надеждни газови турбини на пазара, за това им се доверихме! Откакто използваме модерното оборудване, оптимизирахме цялото произвеждане и постигнахме извънредно висока успеваемост. Не мога да не обърна внимание, че точно въвеждането в експлоатацция на газовата турбина е една от основните аргументи да не се постанова прекалено нарастване на цената на топлинната сила и битовата гореща вода. “ сподели инж. Йордан Василев изпълнителният шеф на Топлофикация Плевен.

Газовата турбина на Топлофикация Плевен с изключение на всичко разказано оказва помощ и за понижаване на въздействието на активността на сдружение върху околната среда, което се отразява удобно на атмосферния въздух в гр. Плевен и покрайнината.

„ Независимо, че работим на природен газ, а не на въглища, за нас грижата за околната среда е от първостепенно значение. “ сподели инж. Йордан Василев.

Именно като стъпка за възстановяване на екологичните индикатори в „ случването “ на зеления преход и други сдружения като Топлоелектрическа централа Бобов Дол и Топлофикация Перник оповестиха, че възнамеряват вложения в американски газови турбини. Топлофикацията в град Русе също разгласи желанията си да размени въглищата с природен газ и до няколко месеца част от създадената електрическа сила ще е от природен газ.

По думите на инж. Йордан Василев от Топлофикация Плевен, огромно преимущество на американската газова турбина е и, че получават сложно обслужване от производителя, с помощта на което се подсигурява безпроблемната и работа.

„ Много е комфортно и дейно, че с изключение на доставка и създаване на мощности, основани на газови турбини, фирмата-производител е основала и организация за обслужване на място или в сервизните центрове. На склад се поддържат огромни количества аварийни елементи, за които периодите на доставка са къси. Преимущество е и опцията за потребление на оборотна турбина по време на осъществяваните ремонтни действия. Всички тези преимущества на газовата турбина покачват доста надеждността на експлоатираното от Топлофикация Плевен съоръжение и понижават престоя при осъществяване на планови и спешни поправки. “ сподели инж. Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР