Някои заболявания, които не инвалидизират ще отпаднат от методиката за

...
Някои заболявания, които не инвалидизират ще отпаднат от методиката за
Коментари Харесай

Заболявания, които не инвалидизират, отпадат от ТЕЛК



Някои болести, които не инвалидизират ще отпаднат от методиката за издаване на ТЕЛК. Това сподели заместник-министър на труда и обществената политика Султанка Петрова пред публицисти.

Петрова взе участие в кръгла маса: "Демографски процеси и трендове в България ", която се организира под патронажа на премиера Валери Симеонов. Домакин на форума е Софийския университет.

Тя обясни какво ще включват промени в законодателството, в методиката и установяване на обединен надзорен орган. Вече имало работна група, която ще изготви измененията. "Трябва да има един надзорен орган, сега имаме шест контролни органа. Контролът се прави единствено по документи и това не дава добър резултат ", разяснява Султанка Петрова.

Тя уточни, че вследствие на слабия надзор имаме и такива неприятни практики.

Петрова съобщи, че е склонна да има вяра, че 1/3 от ТЕЛК решенията са непозволено издадени. По думите й следва да не се дава опция да се злоупотребява. Според нея е редно да няма малки врати, които да разрешават издаването на подправени ТЕЛК решения. Тя бе безапелационна, че ще отпаднат болести, които не инвалидизират и ще има преразглеждане на някои решения. Освен това ще отпадне нуждата от преосвидетелстване на хора с трайни увреждания. Така посредством молба хората, които имат съпътстващи болести, ще може да им бъде повишен процентът на нетрудоспособност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР