Някои от най-известните музиканти в света се обединиха в общо

...
Някои от най-известните музиканти в света се обединиха в общо
Коментари Харесай

Над 200 музиканти обявиха изкуствения интелект за опасен за културата 


Някои от най-известните музиканти в света се сплотиха в общо отворено писмо, в което приканват ИТ промишлеността да вкара повече и по-добри отбрани от изкуствения разсъдък. Според тях AI е рисков за човешката креативност и културата като цяло, оповестява Axios.

Писмото е подписано от Били Айлиш, Кати Пери, Джон Бон Джоуви, Ники Минаж, Пърл Джам, представители и наследници на Франк Синатра и доста други музиканти от всички жанрове. То е подкрепено и от организацията ARA, която се бори за правата на изпълнителите.

Музикантите се тормозят, че AI технологиите може да заменят, копират или откраднат гласовете им. „ Призоваваме разработчиците на AI, софтуерните компании, платформите и цифровите услуги за музика да подсигуряват, че няма да създават или употребяват технологии за AI генериране на музика, наличие или принадлежности, които подкопават или заменят човешкото творчество на музикантите и композиторите или да отхвърлят рационална отплата за нашата работа “, написа в писмото.

Изпълнителният шеф на ARA Джен Джейкъбсън споделя, че организацията не приказва за нови закони. „ Призоваваме нашите софтуерни и цифрови сътрудници да работят с нас, с цел да създадем пазара виновен, да запазим високото качество на музиката и да не сменяем хората “, добавя Джейкъбсън.

Според музикантите AI съставлява „ голяма опасност “ за активността им, за запазването на идентичността си и приходите. Те настояват, че „ някои от най-големите и могъщи компании без позволение употребяват нашите произведения, с цел да образоват AI модели “, само че не загатват кои са те.

Изпълнителите считат, че в случай че не бъдат подхванати действителни и бързи дейности от ИТ фирмите, последствията могат да са пагубни за културата. Те са на мнение, че в този момент AI надпреварата е „ съревнование към дъното “ и това ще се отрази неприятно на музиката като цяло. ИТ фирмите към този момент не са коментирали писмото, оповестява vesti.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР