Някои описват скорошните събития в Саудитска Арабия като местна версия

...
Някои описват скорошните събития в Саудитска Арабия като местна версия
Коментари Харесай

Разплащане в Саудитска Арабия

Някои разказват скорошните събития в Саудитска Арабия като локална версия на „ Игра на Тронове “, а чистката на крал Салман, ръководена от сина му Мохамад несъмнено има доста детайли на дворцова интрига; нещо като комбинация от шекспировите Хамлет, Крал Лир и Макбет без кървавата част.
Чистката обаче е изцяло съществено. Млад мъж, на тридесет и нещо години, с стеснен опит в ръководството прави неоспорим опит за определяне на надзор. И в случай че успее изцяло, то резултатът може да промени Саудитска Арабия и ролята ѝ в района за идващите години. Все отново ще е умно Съединени американски щати да не се уповават доста на Мохамад бин Салман, с цел да не се окаже, че потъват.
Смелите дейности са редки в земята на арабите
За да разберем мащабите на това, което вършат кралят и престолонаследникът, е нужно да вникнем в подтекста на това какво се смята за обикновено в района. Политиката в Близкия изток се прави или като се поддържа статуквото или посредством смяна малко по малко, от внимателни и деликатни водачи. Тези хора не са политици а по-скоро водачи, които работят повече предвид на това да запазят властта си, в сравнение с да извършат някакви радикални промени. А дребното изключения са тъкмо това – изключения.
И в случай че това важи за арабския свят, то е в действие още повече що се отнася до вътрешната и външната политика на Саудитска Арабия. Консервативни по традиция и нуждаещи се от непоклатимост с цел да бъде подсигурена династията, ръководещите в Рияд са извънредно деликатни от много години. И макар че има няколко изключения, като убийството на крал Фейсал през 1975 година да вземем за пример, като цяло кралското семейство успяваше да сътвори сигурност за династията. Едновременно с това държеше мръсните си ризи и подмолните способи на заместничество на властта надалеч от очите на хората и интернационалната общественост. До в този момент.
И тъкмо това прави търсенето на власт от Мохамад толкоз изненадващо, защото системата изисква поверителност и консенсус. През последните две години крал Салман съобщи в ръцете на престолонаследника прекалено много власт що се отнася до външната политика и стопанската система, а това лято, различен принц, глава на Външното министерство, бе подложен под домакински арест, доста евентуално по искане на Мохамад. Имаше намаляване на позициите на религиозната полиция, само че чистките от тази събота и неделя зададоха нов стандарт по отношение на това какво значи „ смели дейности “ в Саудитска Арабия. Главнокомандващият Националната армия, единствената военна конструкция отвън контрола на Мохамад, бе подложен под домакински арест. Освен това престолонаследникът предприе ходове и против най-малко още 11 принцове от кралската династия. Никога някой в Саудитска Арабия, даже член на кралското семейство, не се е сдобивал с толкоз доста власт.
Безотговорна външна политика
Точно когато изглеждаше, че безотговорният и емоционален Мохамад бин Салман не може да навреди повече на саудитските и американски ползи в района, се случи чистката от събота, която го сложи в обстановка, с помощта на която принцът може да аргументи още по-големи главоболия за кралството и Вашингтон. Тук ще напомним единствено неговите случки – разрушенията, които Саудитска Арабия провокира в Йемен, неефективната политика в Сирия, ненужната свада с Катар и все по-опасното състезание с по-мощната районна мощ – Иран. Няма нищо във опцията Мохамад бин Салман да ръководи Саудитска Арабия, което би събудило доверие по отношение на бъдещата непоклатимост на района. Вашингтон би трябвало да затегне коланите и да се подготви за разтърсващо пътешестване.
Тръмп и Мохамад – ново другарство
Белия дом и Мохамад в този момент са съдружници – връзка, която носи насмешки за президента Доналд Тръмп и неговата политика „ Първо Америка “, като в това време има риск Съединени американски щати да бъдат въвлечени в нови спорове в Близкия изток. Всъщност президентът и престолонаследникът имат много общи неща. И двамата са властнически, без опит в ръководството и изключително във външната политика. Също по този начин разполагат с много сензитивно его, което застава на пътя на мъдростта и далновидността, нужни за положителното ръководство.
Нищо, което Мохамад е направил в Йемен, Катар, Сирия или Ливан подкрепя американските ползи. Точно противоположното, неговите дейности укрепиха „ Ислямска страна “, Ал Кайда и най-много Иран, разделиха страните от Залива, сътвориха неустойчивост в Йемен и Ливан и направиха Съединени американски щати съизвършител във военните закононарушения на Рияд в Йемен. Действията на младия принц в действителност накараха страната да наподобява повече на Русия на Путин или Китай на Си Дзинпин, в сравнение с като модерната и прогресивна страна, която той желае да ни накара да повярваме, че ще сътвори.
Ако президентът и неговите съветници желаят да избегнат понататъшни вреди, би трябвало да стартират да се отнасят към Мохамад като към зложелател.
Може ли да успее?
Саудитска Арабия има доста проблеми. Ниските цени на петрола; стопанска система, зависеща от въглеводороди; дефицити, които ще продължат да порастват поради жителите, които чакат обществени придобивки от люлка до гроб и разноските на самото кралство семейство; продължаващата война в Йемен, която Рияд не знае по какъв начин да завърши; Иран, който не счита да се дава току по този начин.
Плановете на Мохамад бин Салман да реформина страната до 2030 година, в това число да преобразува стопанската система, тъй че да не бъде зависеща единствено от износа на петрол, може би наподобяват добре на хартия, само че не е ясно дали той може да се оправи със заканите и спънките, с които ще се сблъска. Междувременно рискованата му външна политика, основана с цел да спре въздействието на Иран, се проваля.
Точно в този момент наподобява, че няма вътрешна съпротива за Мохамад и нищо чудно той да води страната след 50 години да вземем за пример. Въпросът е дали има нужните качества – мъдрост, самообладание и добър взор, с цел да ръководи сполучливо. Но в случай че се съди от представянето му до в този момент, Вашингтон по-добре да не залага всичко на млад мъж, който наподобява бърза да твори велики каузи.
National Interest
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР