Някои кръгове в България все още твърдят, че втечненият газ

...
Някои кръгове в България все още твърдят, че втечненият газ
Коментари Харесай

Втечненият газ обърква сметките на "Газпром"

Някои кръгове в България към момента настояват, че втечненият газ (LNG) е някаква екзотична опция или някакъв бутиков пазар, който не може да се съпоставя с тръбопроводния газ. Това може би е било правилно преди 10-20 години, само че няма нищо общо с сегашното. Годишният отчет на Международната асоциация на вносителите на полутечен газ (GIIGNL) е индикативен за тази нова действителност, коментира във " Facebook " икономистът Георги Ангелов. Ето главните заключения:

1. Пазарът на полутечен газ през 2021 година доближи 372 милиона тона, което се равнява на над 500 млрд. кубически метра природен газ. За сравнение целият експорт на " Газпром " е 185 млрд. кубически метра. Втечненият газ изобщо не е другоземен или нишов пазар, това от ден на ден се трансформира в преобладаващ метод за продажба на газ - както петролът се транспортира главно с танкери, по този начин и газът от ден на ден се транспортира с танкери под формата на полутечен газ.

2. Пазарът на полутечен газ е конкурентен –

19 страни изнасят, а 44 страни внасят полутечен газ.

за разлика от газопровод от Русия, по който тече единствено съветски газ и основава монопол, при втечнения газ има опция за избор сред голям брой снабдители. Това е значима еластичност и опция за избор. Нещо повече, да се построи терминал за полутечен газ е супер на ниска цена и бързо в съпоставяне със строителството на газопровод.

3. Почти две трети от втечнения газ се продава по дълготрайни контракти, а 36.6% се продава на спот пазара, т.е. без дълготраен контракт. Дългосрочните контракти се избират, защото дават сигурност и предсказуемост. При новите планове за терминали за полутечен газ финансовите институции изискват най-малко част от потенциала да е запазен с дълготрайни контракти, с цел да е несъмнено, че планът ще се изплати. Освен това с дълготрайни контракти могат да се реализиран по-ниски цени. Например при сключване на дълготраен контракт за американски газ може да се контракти цена, обвързвана с Хенри Хъб, която е 3-4 пъти по-ниска от цената на съветския газ сега.

4. Азия внася най-вече полутечен газ – най-големият вносител е Китай, следван от Япония, Южна Корея и Индия. Тези четири стопански системи държат 60% дял във вноса на полутечен газ. Европа държи 20% дял във вноса на полутечен газ (около 100 млрд. куб.м. през 2021 г.), само че този дял внезапно ще се увеличи през 2022 година и идващите години. Почти несъмнено Европа ще надмине Китай и ще стане максимален вносител на полутечен газ още през 2022 година През 2021 година

в градеж са 43 нови терминала 

за полутечен газ, които ще усилят потенциала с към 20%.

5. Европа има потенциал за импорт на 183.7 млн. тона полутечен газ на година (около 250 милиарда куб.м. природен газ годишно), като общо 17 страни внасят полутечен газ. Испания, Франция, Англия и Турция внасят най-вече. Най-новият терминал е в Хърватия, на остров Кърк, през който стартира импорт през 2021 година През 2022 година ще стартира строителство на голям брой нови терминали в Европа, тъй че потенциалът внезапно ще се усили. Само Германия е възнамерявала 4 плаващи терминала, най-малко два от които ще стартират работа още през тази зима – а в средносрочен проект ще бъдат приключени и редица други.

6. Австралия и Катар си оспорват водачеството в износа на полутечен газ, само че през 2021 година Съединени американски щати внезапно се намеси в играта като усили износа с към 50%. Очаква се до края на 2022 година Съединени американски щати да стане водач в износа на полутечен газ. Трите упоменати страни – Австралия, Катар и Съединени американски щати – имат към 60% дял в износа на полутечен газ. Но има доста други експортьори на полутечен газ, в това число Египет, Нигерия, Алжир, Русия, Малайзия, Индонезия, Оман и така нататък Катар строи голям нов план с потенциал 33 милиона тона годишно, който евентуално ще бъде уголемен поради огромното търсене от Европа. Десетки други планове за експорт на полутечен газ са в ход.

7. Към края на 2021 г. в приложимост са 700 танкера за полутечен газ и броя им бързо пораства - 68 са доставени през 2021 година, а други 195 са поръчани към края на 2021 година В приложимост са 48 плаващи терминала  – това са кораби, които служат като терминали за полутечен газ. Наемът на танкер за полутечен газ през 2021 година коства приблизително 89 хил. долара дневно – минимална цена като се има поради, че танкерът придвижва газ за 100 млн. долара. Ако същият газ би трябвало да се придвижи на хиляди километри по газопровод, цената би била много по-висока.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР