Някои държави тръгват към регулация на AirBnB бизнеса, защото се

...
Някои държави тръгват към регулация на AirBnB бизнеса, защото се
Коментари Харесай

Криворазбраната категоризация на AirBnB

Някои страни потеглят към регулация на AirBnB бизнеса, тъй като се задъхват от туристи. Други, защото основава недостиг на жилища и води до по-високи наеми. България е надалеч от тези проблеми, по тази причина и мотивацията е по-различна.

[Shutterstock] Даването на жилища чартърен посредством онлайн платформи е нов бизнес – едвам от 10 години. Разви се свободно и непринудено в отговор на потребителското търсене и с помощта на дигитализацията. За нуждата да бъде комплициран в някакви регулаторни рамки се приказва от доста време - и в Европа, и в България. По въпроса мисли и Европейската комисия. Мисли и работна група към българското министерство на туризма.

Затова е и необичайно, когато вид на национална регулация се внася прибързано и ненапълно заобиколно в Народното събрание. Както се случи с предлагането на водача на НФСБ Валери Симеонов и на ръководителя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова - с промени в Закона за туризма, импортирани като добавки към Закона за бюджета сред първо и второ четене. Текстовете бяха оповестени за съгласувани с министерствата на туризма и на финансите. Не е известно обаче да са обсъждани с AirBnB бизнеса (в София се открояват най-малко 15 по-големи компании), нито с обществеността, която употребява тези услуги. Не е ясно и дали са оценени непознатият опит и евентуалният резултат в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вносителите на текстовете твърдят, че не желаят да ударят бизнеса, а единствено той да стартира да заплаща налози. Ако деликатно се чете обаче, планът " Симеонов-Стоянова " буди подозрения до каква степен препоръчаната категоризация е най-адекватният метод. И до каква степен едно онлайн събитие, което носи раздвижване в туризма и стопанската система на София и други градове в България, може да се напъха в аналоговите законодателни рамки, които познаваме от предишния век.

В сряда и самите вносители се отметнаха, като оповестиха, че ще предложат по-мек вид - единствено регистрация на обектите, без да се желае категоризация.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Категоризация и заплашване на платформи

Онлайн може да се оферират туристически услуги единствено за категоризирани места за настаняване, споделя първичният план и дава три месеца период на притежателите да го създадат. Без да е ясно дали общините ще съумеят, като се има поради, че става дума за най-малко за 2000 жилището в София и към 12 хиляди в останалата част от страната. При несъблюдение се плануват солени санкции и имуществени наказания, включително и за интернационалните платформи, в случай че включат български обекти, некатегоризирани по локалното законодателство.

За задачата активността на физически лица, които отдават жилища чартърен в жилищни здания, в които самите те не живеят, се приравнява с хотелиерство. С това за притежателя на апартамент, отдаван през AirBnB да вземем за пример, стартират да важат условия като за хотелиер с надалеч повече стаи. Той би трябвало да постави табела до входа с имената на шефа и телефон за контакт, да сложи на видно място ценоразпис, да има тв приемник и стационарен телефон, табло с брошури, да чисти всеки ден и да постави на вратата виненочервена табела със златни звезди – сред една и три, които му е присъдила общината. Все времеемки и напразни старания, като се има поради, че категоризацията в България е муден развой, а и самите платформи поставят рейтинги на жилищата си въз основата на потребителски мнения. И, наподобява, за туристите това е изцяло задоволително.

Най-рязкото предложение е при систематични нарушавания българските снабдители на интернет да стопират достъпа до онлайн платформите. По смисъла на закона " редовно нарушаване " значи три акта от общините или Комисията за отбрана на потребителите в границите на две години. Проектът дава право на министъра на туризма да изиска от ръководителя на Софийския областен съд (неясно за какво единствено на него) да разпореди на доставчиците на интернет да спрат достъпа до интернет страницата, която е в нарушаване. В претекстовете са изброени Booking.com, AirBnB, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, разнообразни Фейсбук групи.

Правителството надали би стигнало до такава степен да нанесе сходен удар по имиджа на страната, включително и на туристическия. Неофициално се разяснява, че текстът по-скоро цели да подтикне платформите да спомагат за регулирането на бизнеса с краткосрочните наеми, в случай че кметовете не съумеят. " Платформите за разлика от някои уеб сайтове извършват наредбите на законодателството в страната, която оперират ", изясни и Менда Стоянова.

Заради налозите...

Някои страни потеглят към регулация на AirBnB бизнеса, тъй като се задъхват от туристи. Други, защото основава недостиг на жилища и води до по-високи наеми. България е надалеч от тези проблеми, по тази причина и мотивацията е по-различна. " Целта е да се затвори следващата малка врата за неплащане на налози – налог общ приход и локални налози и такси ", изясни съвносителят на плана Менда Стоянова. " В момента никой не знае какъв брой са тези обекти и задачата ни е да ги накараме да излязат на ярко ", добави тя.

Фискалният резултат обаче би могъл да се реализира и по доста други способи - да вземем за пример Национална агенция за приходите има законова опция и процедура да действа като скришен клиент и няколко такава изненадващи акции бързо могат да понижат броя неизрядни наемодатели.

От Министерството на туризма споделят, че получават писма от общините и от представители на туристическия бизнес, които упорстват за сходна смяна. Ведомството я поддържа всъщност. След локалните избори, при започване на новия си мандат, локалните управляващи са изключително стимулирани да усилват приходите си. Вдигат се локални налози и такси. А категоризираните обекти внасят в общината туристическа такса от клиентите.

...и обичайните хотелиери

В хотелския бизнес гледат на AirBnB и на всички сходни платформи като на съперник, който отхапва от пазарния дял на хотелите от една до четири звезди. Нагласите са изключително мощни след слабия туристически сезон. Цените на нощувката и в AirBnB апартамент, и в хотел три звезди в София са сходни – към 35 евро, само че себестойността е друга. В тази на хотелиера влизат и 10-11 типа разнообразни такси ", обясняваха представители на хотелите пет звезди в полемика на конференцията BalRec наскоро. Те също са нервни, тъй като в границите на година-две ще бъдат отворени новите Hyatt, Millennium и Marriott. С това леглата в категория пет звезди съвсем ще се удвоят и конкуренцията ще се изостри.

" По феномена AirBnB се работи от страна на страната и той доста скоро ще бъде вкаран в рамка ", съобщи тогава Живко Иванов, шеф " Управление на активи " в Galaxy Investment Group, на същата полемика. Групата има хотелите Hilton и InterContinental в София. " В момента в който бизнесът стартира да съблюдава законовите регламенти, той ще става все по-малко забавен за хората, които сега генерират 100% от приходите за себе си. Като стартират да се занимават с регулатори – държавни и общински, да заплащат налози, осигуровки и авторски права, те ще си кажат: Благодаря, не желая да се занимавам с това нещо. Много по-удобно ми е да си приписвам жилището дълготрайно чартърен ", добави той.

Подобен развой тече и сега, само че вследствие на пазарните процеси, а не на държавна регулация. Бумът на AirBnB бизнеса в България беше преди две години. Заради прекомерно огромното предложение цените от този момент насам падат и за част от притежателите стана по-изгодно да се върнат към дълготрайните наеми.

Да сложиш трамвай на жп линия

" Ние не сме срещу регулация, стига да е съобразена със характерните характерности на бизнеса, а не да слагаме трамвай на железопътна линия ", разяснява Борис Павлов, шеф на Flat Manager. Компанията е най-голямата на пазара на краткосрочни наеми, отдава към 100 жилището в София и Пловдив и възнамерява агресия в чужбина. Той прибавя, че нямат срещу и да заплащат туристическа такса, в случай че приходите от нея отиват за възстановяване на туристическата инфраструктурата в града. И че сега са правилни към фиска най-малкото тъй като всичките им заплащания минават по банков път, и знаят, че във всеки един миг може да бъдат тествани.

Не е изключено по-малките участници, които не са толкоз забележими, да не са и толкоз изрядни. В бранша обаче обръщат внимание, че надали при дълготрайните наеми или при отдаването на ваканционни жилища на мрежи от познати приходите са по-светли. Не е несъмнено и до каква степен са на ярко хотелиерите, като се има поради, че Национален статистически институт регистрира 330 хиляди кревати, а базата е най-малко от 3 млн., както изясни Димитър Попов от Асоциацията на българските туристически организации по Българска национална телевизия.

Борис Павлов показва и някои недомислия в плана: Как за три месеца booking.com да вземем за пример ще успее да удостовери, че хиляди недвижими парцели от друг вид и клас са категоризирани съгласно Закона за туризма в България. Един и същ апартамент се наема с изключение на от туристи за дни и от студенти или командировани чиновници за месеци. И средносрочните наематели ли би трябвало да заплащат туристическа такса? А хората, които част от годината живеят в чужбина, а в другата дават жилището си чартърен в AirBnB? Казусите са доста. Освен това възможната възбрана на платформите може да се заобиколи. През VPN услуги притежателите ще продължат да оферират парцели в тях. И в последна сметка затруднени ще са българите жители да резервират жилища в чужбина.

Идеи доста, липсва разговор

В сряда вносителите на плана излязоха с нова концепция - че ще създадат смяна, която да освободи притежателите на жилища, предлагани за краткосрочно наемане онлайн, от задължението да се категоризират. Остава вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Очаква се това да ги направи забележими, без да ги затормозява с непотребни формалности. Нещо сходно предложи и Румен Драганов от Института по разбори в туризма преди ден по Българска национална телевизия.

Проектът " Симеонов-Стоянова " обаче разбуни духовете в общественото пространство и се чуха някои различни хрумвания за регулацията, смисъла от която съвсем никой не оспорва. Но мнозина подсетиха, че в случай че е прекомерно последна, бизнесът ще посивее. За туристическата такса да вземем за пример има процедура градове и страни да се договорят непосредствено с AirBnB. Платформата я прибавя към цената на нощувките и превежда парите на съответната община, както изясни и Димитър Попов от АБТТА.

По мотив на другите дължими налози Георги Ангелов, старши икономист на " Отворено общество ", предложи във Фейсбук Национална агенция за приходите да изиска от AirBnB един път годишно да й дава информация за броя нощувки и за осъществените доходи. Когато знаят за този продан на данни, хората, които употребяват AirBnB, няма да имат тласък да укриват приходи - ще си заплащат налога непринудено, счита той. От Българската стартъп асоциация (BESCO ) също пожелаха да се включат в полемика по тематиката. Тоест образци и хрумвания за по-гъвкави решения има доста. Въпросът е някой и да ги изслуша. Какви налози се заплащат сега

Данъчното отнасяне на приходите, получени от кратковременен наем, е комплицирана материя. Ако парцел или елементи от него се отдават чартърен посредством задгранични платформи като Вooking и Airbnb, съгласно Национална агенция за приходите е нужна регистрация по Закона за Данък добавена стойност, без значение дали е насъбран оборот от 50 хиляди лева В този случай с 20% се таксуват комисионите, които притежателят на парцела дължи на платформата за посредничеството по намиране на наемател (клиент). Airbnb удържа 3% от цената на нощувките, a притежателят на парцела – физическо лице, би трябвало да начисли върху тази сума 20% Данък добавена стойност и да го внесе в държавния бюджет.

Доходите от краткосрочно отдаване чартърен се таксуват с налог общ приход. Тук също има две хипотези. За да се реши коя от двете е използвана в съответния случай, съгласно Национална агенция за приходите водещи са задачата на даването чартърен, срокът и така нататък Първият въпрос е дали се предлага туристическа услуга. Според Закона за туризма екскурзиант е клиент, чийто престой е минимум 24 часа (предполага се, че има най-малко една нощувка) и задачата на визитата е туризъм, отдих, спорт, лечебни процедури, бизнес, визити на родственици и другари, поклонничество, присъединяване в събитие - културно, конгресно, конферентно.

Доходът, получен от туристически услуги, се полза с 10% налог върху брутния размер на наема, понижен с 10% нормативно приети разноски, когато наемодателят не е търговец. В Търговския закон е посочено, че не са търговци лицата, извършващи хотелиерски услуги посредством даване на стаи в населяваните от тях жилища.

Ако обаче физическото лице не населява апартамента/къщата, е допустимо да се одобри, че би трябвало да се полза като търговец за получения приход от туристически услуги, макар че официално не е записано като подобен. Това значи, че физическото лице би трябвало да води счетоводство, да образува резултат, да заявява и заплаща 15% налог върху облагата от активността си, както са задължени едноличните търговци.

При използването на компания за посредничеството сред наемодателя и интернет платформите или в случай че се отдава чартърен жилище, което се населява, няма потребност от регистрация по Данък добавена стойност. Тогава активността може да се полза с патентен налог, в случай че се отдава чартърен категоризиран обект с една и две звезди. Европейските градове против AirBnB

Платформи като AirBnB и Booking.com от дълго време са на мушката на локалните управляващи в редица огромни градове и страни по света. Причините са разнообразни и характерни за всеки район и надлежно пазар. До огромна степен фирмите са подготвени да спомагат на европейските локални управляващи, само че и правосъдните каузи не са необичайност.

В Париж огромната драма е дали AirBnB попада под нормативната шапка на дейностите, свързани с интервенции с недвижими парцели, както настояват от асоциацията на хотелиерите AhTop. Тези действия са позволени единствено с лиценз във Франция. За да получи подобен, индивидът или компанията би трябвало да потвърди професионални умения, финансова гаранция, застраховка и други Неспазването на закона значи тежки санкции и затвор. Генералният юрист на Съда на Европейски Съюз Мачей Шпунар се произнесе, че AirBnB не е сътрудник на недвижими парцели - платформата предлага " услуги на осведомителното общество " и не нарушава френския закон. Решението все още не е обвързващо.

Дори и този проблем да завърши, Париж е един от най-върлите съперници на платформата. Критиките, които други огромни градове като Амстердам и Берлин споделят, са, че AirBnB и сходните й способстват за рецесията с неналичието на жилища в градовете, което подвига цените на наличните парцели на локалния пазар над опциите на хората. С цел да лимитират " туристическите жилища " локалните управляващи в редица градове, като Париж и Амстердам да вземем за пример, вкарват предели за броя нощувки годишно. Човек може да отдава за кратковременен наем цяло жилище в столицата на Холандия най-много 30 нощи от годината. В Париж максимумът е 120 нощи, а в Дания - 100.

Друга страна на регулациите са налозите. Собствениците дължат подоходен налог върху парите, които получават от наеми, само че в редица градове към крайната сума за туристите се начислява и туристическа такса като в Прага (0.50 евро на човек на вечер), Барселона (2.25 евро до 7 нощувки), Париж (от 0.20 до 4 евро). За парцели в Амстердам пък AirBnB събира туристически налог от 7% за локалните управляващи. За да се следи спазването на закона от данъчните управляващи, съвсем на всички места е наложително притежателят да се записва в общината. В Амстердам всяка нова резервация в платформи като AirBnB, Wimdu, HomeAway или Booking.com се рапортува. В Испания пък за всяка туристическа резервация хазяинът подава декларация за самоличността на притежателя и наемателите, данни за парцела, за контракта, приходите, дата на заплащане, метод на заплащане и така нататък Франция и Дания пък са постигнали съглашение с AirBnB - платформата рапортува автоматизирано на локалните данъчни управляващи прихода на притежателите от активността им. Избягването на регистрация и налози нормално е придружено от солени санкции от хиляди евро.

Сред целите на общините се подрежда и спокойствието на локалните, което е на напред във времето в Испания. В региона на Мадрид туристическите жилища би трябвало да имат личен вход/изход до улицата, а наемателите не могат да употребяват общите входове и асансьори в постройката. В цяла Испания притежателите в дадена постройка могат с 60% болшинство да решат да лимитират или забранят туристически жилища в нея. От 2017 година пък Барселона забрани изцяло издаването на лицензи за туристически " места за настаняване " в някои зони от града и доста ограничи практиката в останалите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР