Някои чиновници очевидно не разбират, че ако сега държавата не

...
Някои чиновници очевидно не разбират, че ако сега държавата не
Коментари Харесай

ВМРО: МФ отказа да спаси градския транспорт на София

Някои служители явно не схващат, че в случай че в този момент страната не се намеси и не помогне на столичния превоз, на следващия ден към този момент ще е гасене на пожари.

С този ядосан коментар излезе преди минути във „ Facebook “ ръководителят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет и ръководител на Комисията по превоз в Столична община Карлос Контрера. Поводът е отговор от страна зам.-министъра на финансите Маринела Петрова на публично писмо от страна на Контрера, с което той желае от страната финансова помощ за градския превоз в София.

За никого не е загадка, че това е бранш, който също търпи съществени загуби поради пандемията от ковид и наложените противоепидемични ограничения. Въпреки тежката обстановка обаче от страна на общината беше направено нужното, с цел да бъдат спазени всички условия на Националния действен щаб и да бъдат предпазени животът и здравето на пасажерите и на работещите в общинските сдружения, които имат ангажимент към транспорта на софиянци. Въпреки отпуснатите спомагателни пари от бюджета на общината, в случай че не се получи в допълнение финансиране, превозът в столицата може да се окаже изцяло блокиран единствено след няколко месеца.

Независимо от спешното състояние, което преди седмици беше разказано в писмото на ръководителя на транспортната комисия в СОС Контрера, Министерството на финансите отхвърли да помогне на превоза, от който всекидневно се възползват освен жителите на София, само че стотици хиляди краткотрайно пребиваващи или просто идващи по работа хора от цялата страна.

Прилагаме и цялостния текст на позицията на Контрера, оповестена в страницата му във „ Facebook “:

На 23 декември съм получил забавно писмо от Министерство на финансите – отговор на мое писмо, с което упорствам страната да подкрепи градския превоз на София във времена на понижен пътникопоток и фрапантно понижени доходи от транспортни документи заради това. Три чиновнички, едната от които заместник-министър Маринела Петрова, сбито изясняват да се оправяме. Разбира се, от камбанарията на служебните коли и безплатния длъжностен абонамент за паркиране, на тях не им пука по какъв начин се придвижваме с публичния превоз в столицата. Дежурният отговор е „ няма “ и общително препращат София да чука в този момент на вратата на Министерство на превоза, известията и осведомителните технологии. Така е по-лесно.

Това се случва на фона на стотиците милиони левове, които потекоха към общините през постановления на Министерски съвет, само че не съм видял Маринела Петрова (която и да е тя в битността си на заместник-министър) да прави обструкции. Имам възприятието, че главозамаяни от алените килими на Министерство на финансите, скрити в хубавите кабинети с красива дървена ламперия, някои хора не схващат, че в случай че в този момент страната не се намеси и не помогне на столичния превоз, на следващия ден към този момент ще е гасене на пожари. Факт е, че има фрапантен спад на транспортираните пасажери и приходите. Също по този начин е реалност, че не допуснахме всеобщо заразяване измежду работещите над 7000 души в публичния превоз в столицата. Не допуснахме уволнения на служащи и чиновници, не допуснахме разреждане на разписанията, с цел да няма скупчване на пасажери в транспортните средства и с концепцията да пазим пасажерите, водачите, контрольорите и останалия експлоатационен личен състав. Общината отдели в допълнение 5,5 млн. лева от личните си доходи, с цел да покрие загубите. Въпреки всичко това страната още веднъж отхвърля да помогне – и то на фона на над 300 млн. лева, които Министерство на защитата върна в бюджета. Очевидно обаче за въпросната заместник-министърка е по-важно и оправдано да се провиснал няколко милиона за парк някъде си, в сравнение с да се помогне в София да се платят заплатите на работещите в публичния превоз.

Възприемам получения безчувствен чиновнически отговор като безочливост по време на чума! Честно казано съм засегнат, изключително като имаме поради по какъв начин тези хора обичат да се крият зад необятния премиерски тил, когато стане напечено.

И задавам въпроса на въпросната заместник-министърка – на следващия ден като няма средства да се платят заплатите на водачите и монтьорите, тя ли ще носи политическата отговорност. Дали ще излезе да изясни на гневните чиновници пред Министерство на финансите, че пари за паркове и градинки има, само че за заплати няма?! Защото когато тролеите и рейсовете се наредят на „ Раковска “ с гневни служащи и чиновници въпросната госпожа надали ще излезе да дава пояснения. В актуалните сложни времена се нуждаем от повече рационално мислене и от по-малко чиновнически врътки. В противоположен случай ѝ връчваме ключовете за колите и да си ги кара тя!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР