Някога всички предци на комарите предпочитали живота в гората, а

...
Някога всички предци на комарите предпочитали живота в гората, а
Коментари Харесай

Защо комарите толкова ни харесват?

Някога всички предшественици на комарите предпочитали живота в гората, а в качеството на храна – нейните жители. Но в един миг комарите минали на хора и почнали да живеят в нашите домове, осъществявайки една доста сполучлива от позиция на еволюцията крачка, като си сменили вкусовите желания. За това осведомят създателите от списание Nature.

„ В човешкото жилище постоянно има вода, където насекомите могат да се развъждат, нашето тяло не е покрито с косми, а и живеем в колектив “. – Лесли Фосхъл, един от участниците в проучванията.

Кръвопийците, прочее, трябвало доста да се потрудят (в постепенен смисъл) преди да привикнат да се развъждат в съдове с чиста вода, която е присъща за човешките жилища. Преди това комарите обичали мътна вода и предпочитали да се развъждат в „ естествени “ съдове – да вземем за пример в цялостни с вода дупки на дървета.

Защо част от кръвосмучещите предпочели тъкмо нас „ за обяд “ – експерти се пробвали да отговорят на този въпрос посредством генетиката и едно село на име Рабаи, намиращо се в Кения. Селото от дълго време привличало учените, тъй като точно тук един до друг (на няколкостотин метра) населяват два типа комари: Aedes aegypti formosus (черни) и Aedes aegypti aegypti (кафеви). Първите населяват гората и избират зверове, а вторите се развъждат в стомни с чиста вода и хапят хора.

„ Това кенийско село образно ни показва случилото се преди хиляди години обратно. Участниците в античните събития към момента са там. “ – разяснява още Лесли Фосхъл.

За да се разбере кои гени дават отговор за „ любовта “ на комарите към хората, откривателите трябвало да кръстосат двата типа инсекти и да получат хибридни типове. В резултат на това се изяснило, че в антенките на комарите „ филантропи “ по-активно са изразени 14 гени, само че преди всичко приказваме за един от гените на обонятелните рецептори – Or4.

По този метод учените разбрали че този ген дава отговор за реакция на някоя избрана миризма. Но коя тъкмо?

За да схванат това, експертите провели опит, като поискали от участниците да носят чорапогащи в продължение на 24 часа. След това чорапогащите били поставени в специфична машина, способна да разбие миризмите на обособени химически съставки.

Трябва да се каже, че с изключение на хората, чорапогащи трябвало да носят и морски свинчета, чиито облекла също били поставени в това устройство.

След като учените сравнили миризмите на чорапогащниците на хората и свинчетата, те стигнали до извода, че в миризмите на облеклата на последните липсва едно значимо вещество – сулкатон. Затова експертите стигнали до извода, че точно този съставен елемент от миризмите на хората притегля комарите. Въпреки това, когато кожата на морските свинчета била намазана със сулкатон, комарите въобще не ги нахапали.

Затова продължава търсенето на веществото, което толкоз притегля кръвопийците към хората.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР