Община Асеновград продължава да представя поетапно обектите от Концепцията си

...
Община Асеновград продължава да представя поетапно обектите от Концепцията си
Коментари Харесай

Обекти от Концепцията на община Асеновград в сфера култура

Община Асеновград продължава да показва поетапно обектите от Концепцията си за интегрирани териториални вложения (КИТИ) – ето кои са плануваните обекти от сферата на културата.
 
Ремонт на постройката на НЧ " Св. преп. Паисий Хилендарски " гр. Асеновград. Сградата на читалище " Св. преп. Паисий Хилендарски " - Асеновград е монумент на културата от локално значение. Построена е преди повече от 100 години и се нуждае от изцяло възобновяване и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост. Целта на плановата концепция е постройката да бъде енергийно актуализирана и ремонтирана, като това ще способства за по-добри условия за посетителите, ползвателите и чиновниците, както и за повишение качеството на трудовия и креативния развой. Прогнозната стойност на плана е в размер на 1 500 000 лева
 
Консервация и реституция, главен ремонт, реорганизация и възобновяване на Метох " Св. Георги ". Метохът ″Св. Георги″ в Асеновград е благосъстоятелност на втория по величина манастир в България – Бачковски манастир " Успение Богородично ". Метохът е ситуиран в югозападната част на града - в кв. ″Метошка махала″. Предвижда се цялостно възобновяване на комплекса и постройките към него. Извършени са изследвания при проектирането, които демонстрират влошено и предаварийно положение на подобектите на Метоха и потребност от незабавно предприемане на дейности по осъществяване на консервация, реституция и главен ремонт на застрашената недвижима културна полезност. Инвестиционният план показва съответни решения и ограничения за опазване на архитектурно-строителната, историческата и художествената дадености на обекта. Проектното предложение към този момент е минало всички съгласувателни процедури с Министерството на културата (МК). Реализацията на плана ще сътвори условия за развиване на културен и набожен туризъм, което ще има и неоспорим стопански резултат за общината. Същият ще се извършва в партньорство с Бачковски манастир " Успение Богородично ". Прогнозна стойност на плана 10 000 000 лева
 
Изграждане, обзавеждане и съоръжение на постройка на Палеонтологичен музей " Димитър Ковачев " - Асеновград. Палеонтологичният музей е съставка от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките (БАН). По своя размер и сбирка музеят е един от най-големите в България. Особено атрактивен сред всички експонати е съвсем 4,5-метровият скелет на античния динотериум (Deinotherium), открит край с. Езерово. Музейната експозиция е доста богата, а постройката, в която е разположен музеят е на труднодостъпно и некомуникационно място. Тези фактори способстват за понижаване на неговата посещаемост и той не може да разгърне своя капацитет. Проектната концепция е ориентирана към създаване на напълно нова съвременна постройка за музея на терен с отлична локация в центъра на Асеновград. Става въпрос за мястото на съществуващата сега така наречен " плоча " - против постройката на районно управление (на МВР) - Асеновград.
 
Предвижда се постройката да бъде естетически издържана и атрактивно оборудвана и обзаведена – по този начин, че да показва експонатите по най-хубавия метод, в това число и посредством модерни IT-технологии. Туристите ще доближават и намират елементарно музея, а упованията са ползата и посещаемостта да се покачат неведнъж. С реализацията на плановата концепция ще се сътвори още една туристическа атракция за града, която да притегля български и задгранични туристи. Проектът ще се извършва в партньорство с Национален природонаучен музей при Българска академия на науките, чиято благосъстоятелност са музейните експонати. Прогнозна стойност 5 600 000 лева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР