Някога рисували ли сте родословното си дърво? По време на

...
Някога рисували ли сте родословното си дърво? По време на
Коментари Харесай

Всички синеоки хора са далечни роднини. Ето защо:

Някога рисували ли сте родословното си дърво? По време на това вълнуващо занятие можете да научите доста за историята на вашето семейство. Вярно е, че прекосяването оттатък три или четири генерации постоянно е мъчно. Датски учени обаче се притекоха на помощ по най-неочаквания метод: те разпознали един общ предшественик за всички синеоки хора!

Без наследник пигмент

Цветът на очите ни зависи от това какъв брой меланин има в ириса. Сините очи получават цвета си по същия метод, по който водата и небето стават сини: те разпръскват светлината по подобен метод, че повече от синьото се отразява назад. Това прави очите да наподобяват сини.

С този цвят на очите е обвързвана нарасналата сензитивност към дневна светлина, само че в това време неналичието на меланин разрешава повече светлина да навлезе в очите ни през нощта, което води до преимущество при нощното виждане.

Тест за честност

Преди генетичните открития цветът на очите е бил употребен като тест за честност. Много хора считали, че синеоките хора могат да имат единствено синеоки деца. На науката лишило известно време, с цел да обясни този въпрос, само че броят на жертвите на тази илюзия е малко евентуално да бъде открит.

Алкохолици със стратегическо обмисляне

Съвременните учени непрестанно се пробват да намерят връзката сред цвета на очите и другите ни качества и качества. Така да вземем за пример американски специалисти споделят, че хората със сини очи са по-склонни към алкохолизъм. Други изследвания настояват, че тези хора имат някои когнитивни преимущества: имат по-добро развито обмисляне и стратегическо мислене.

Едва 8 % са синеоки

Да стартираме с обстоятелството, че на планетата няма доста синеоки хора – към 8%. Ако имате сини очи, вие принадлежите към една от най-изключителните групи от популацията.

Тъй като сините очи са генетично рецесивни, те са доста по-редки от кафявите очи в международен мащаб. В множеството случаи този симптом имат жителите на Северна Европа. Въпреки че по-рано хора с подобен външен тип са живели на територията на актуален Китай.

Между другото, броят на синеоките бързо понижава. Например, през днешния ден единствено един на всеки шест американци има сини очи, спрямо съвсем половината от популацията на Съединени американски щати при започване на 20-ти век.

Тази необичайност предиздвикала учените да стартират да учат тази група хора. В резултат на това университетът в Копенхаген разгласил документ, в който се показва, че всички синеоки хора в действителност са родственици – те имат общ предшественик. Истината е, че той е живял преди 6 000-10 000 години.

Това изобретение станало допустимо посредством сравняване на количеството меланин в кафявите и зелените очи с количеството меланин в сините очи. Между другото, изследването траяло повече от 26 години в Европа, както и в Близкия изток.

Днес всички синеоки хора могат умерено да настояват, че знаят къде стартира тяхното родословие.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР