Някога, през 9-и век, жена на име Фатина ал-Фихри решава

...
Някога, през 9-и век, жена на име Фатина ал-Фихри решава
Коментари Харесай

Пазителите на ключа към знанието

Някога, през 9-и век, жена на име Фатина ал-Фихри взема решение да сътвори библиотека към един от най-старите университети в света – „ Ал Карауин “ край Фес, Мароко. Библиотеката съхранявала скъпи ръкописи, които били съответно прибрани в старинна зала. Тя се отваряла само с 4 специфични ключа, дадени на разнообразни хора. За да се влезе в залата, било нужно и четиримата да отворят вратата в един миг. Защото ръкописите били полезност за поколенията, на които предстояло да изградят бъдещето, само че и мост към предишното, в което знанията са били насъбрани.

Векове наред човечеството гледа на знанието като на основа, върху която да построи стабилността на днешния ден. Библиотеките не престават да бъдат замъци, издигнати върху хиляди изписани страници, където положителната остаряла книга чака своя изобретател, а до нея новите технологии държат достиженията на света на един клик разстояние от любопитните. Дигиталната ера прави нещата по-бързи, сигурни и налични. Но това не значи, че библиотеките нямат потребност от своите модерни пазители.

На 11 май България отбелязва Деня на библиотекаря. За Регионалната библиотека „ Захарий Княжески “ в Стара Загора това е характерен работен ден. Само преди година обаче епидемията от COVID-19 лимитира достъпа до публични институции, в това число и библиотеките. Когато опцията за посещаване се възобновява, библиотекарите имат потребност от бързо намиране на решение, което да сътвори безвредна среда за посетителите. „ Лутахме се и търсехме разнообразни разновидности, тъй че читателите и ние самите да бъдем спокойни “, изяснява шефът на библиотеката Надежда Груева.

В този значим миг помощта се появява. Тя идва от Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, една от водещите електропроизводствени мощности в страната, създава над 10% от електрическата енергия, нужна за битовите консуматори и бизнеса на вътрешния пазар. През последните години тя влага повече от 4,5 милиона лв. в планове в интерес на обществото. Социалните начинания са ориентирани главно към локалните общности – лечебни заведения, учебни заведения, обществени институции, инфраструктура, библиотеки.
 Пазителите на ключа към знанието

„ Помощта им беше навременна и по тази причина – неоценима. Доставиха дезинфекциращи средства и безконтактни диспенсъри, които инсталирахме на двата входа на библиотеката и най-посещаваните отдели. Старозагорецът чете. Той не се притесняваше от библиотеката, а от потреблението на публични услуги. Ето за какво беше значимо да намерим бързо решение, с цел да осигурим безвредна среда. Ние се почувствахме спокойни, а хората предпазени “, прецизира Груева.

Устойчивото партньорство сред библиотеката и „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ стартира доста преди началото на епидемията. Вече 8 години компанията демонстрира интерес към потребностите на библиотеката, разговорът е натоварен, а сполучливите планове валят един след различен.

„ Тийн зоната” е нашата горделивост. С помощта на централата ремонтирахме, обзаведохме и обособихме специфичен ъгъл за младежите – съвременно софтуерно пространство с подобаващи нови заглавия, компютри и интернет. Снабдихме зоната и с така наречен STEM конструктори, с цел да предложим на старозагорските деца забавни и потребни научни занимания, освен това доста преди в страната да се заприказва всеобщо за сходни програми”, споделя шефът на културната институция.

От години Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ подкрепя библиотеката – централата нееднократно е осигурявала безплатно обзавеждане и компютърно съоръжение за читалните, филми за летните занимания на малчуганите, подпомагала е и обогатяването на библиотечния фонд посредством подаяние на книги от български и задгранични създатели, известна литература на непознати езици, както и абонаменти за периодически издания, свързани с екологията и минното дело.

„ Изключително щастливи сме от опцията да си партнираме с Регионалната библиотека в Стара Загора по значими обществени планове. Последната година беше същинско тестване за тяхната значима обществена задача. Нашата задача бе да върнем чувството за сигурност, което да възвърне топлата връзка сред читателите и библиотеката. Радваме се да забележим резултатите и сме подготвени да продължим устойчивото си партньорство в бъдещи планове “, споделя Надя Синигерска-Бохорова, управител „ Корпоративна обществена отговорност и стабилно развиване “ в Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “.

И през днешния ден Регионалната библиотека „ Захарий Княжески “ продължава традицията книгата да бъде опазена, без значение от епохата и нейните провокации. За разлика от старинната библиотека в Мароко, тук вратите към знанието се отварят с по-малко ключове. Но сходно на нея и тя има нужда от своите пазители, които да бъдат постоянно отсреща, когато това се постанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР