Някога чували ли сте за кешкек? Всъщност мнозина са чували,

...
Някога чували ли сте за кешкек? Всъщност мнозина са чували,
Коментари Харесай

Легенда за ястието кешкек

Някога чували ли сте за кешкек? Всъщност мнозина са чували, кешкек е името на обичайно арменско ядене, което се подготвя от жито, масло и в някои случаи пилешко месо. Има обаче едно българско село, в което кешкек е на респект.

Случи ли се да посетите пазарджишкото село Радилово, безусловно помолете някой от локалните поданици да ви опише легендата за ястието кешкек.

Преди доста, доста години село Радилово е носело звучното име Войново. Тежка е била участта на жителите му. Селцето е било обитаемо най-вече от тракийци от племето беси, както и от славяни от племето драговичи.

Хората живеели в съгласие, само че страшна поличба тегнела над село Войново. Трудно зачевали дамите от селото, а която успявала да зачене – мъртви деца раждала.

Мъка налегнала сърцата на хората. Всеки ден дамите се събирали и отправяли молебствия за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. Смилило се сърцето на Бендида и се явила в съня на една от дамите.

 Ястие Кешкек

" Ще заченат дамите, аз ще им оказа помощ ", дала обещание в съня на радуловчанката богинята, " само че когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото ".

Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели сред едри камъни и по-късно 9 пъти да се измие, до момента в който стане бистро като сълза. Бременна младоженка да донесе мълчана вода и да я кипнат в огромен съд, след което да прибавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да назовават " Да порасне мощно и работливо ", " Да бъде с чиста душа като зърното ". Когато детето порасне, преди сватбата му да подготвят още веднъж кешкек и да го нарекат за здраве на фамилията му, а по-късно и на децата му.

Разказала дамата за своя оракулски сън на всички и всички дали обет да подготвят митичната кеша (кешкек) по този начин, както Бендида им била заръчала. Дали дамите курбан на Бендида в символ на признателност.

 Жито

Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели дамите, родили се и първите бебета – огромни, здрави деца. Запретнали ръкави дамите от село Войново и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е трансформирала в знак на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от потомство на потомство. Преди всяка женитба и след всяко раждане тя наложително се подготвя и се раздава на всички.

Ето я и рецептата, знак на здраве и живот:

жито (грухана пшеница) – 500 г

масло – 150 г

вода – 1.5 л мълчана

сол – 1 щипка

за поръсване

захар

сирене

Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, до момента в който житото стане на каша. Трябва да бъркате непрестанно, с цел да се уверите, че не са останали несварени зърна.

Свалете кешкек от огъня, а в обособен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, до момента в който го поеме изцяло. Поднесете кешкек посипан със захар или сирене, на кой както му харесва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР