Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., прогнозира, че

...
Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., прогнозира, че
Коментари Харесай

Прогнозата на световно известен икономист за света

Нуриел Рубини, който предсказа рецесията от 2008 година, предвижда, че международната стопанска система ще се окаже в по-лоша обстановка, в сравнение с през 70-те години на предишния век, защото стагфлацията се комбинира с дългови проблеми, оповестява Bloomberg, цитирайки този прочут американски икономист.

" Ще бъде по-лошо, в сравнение с през 70-те години. Защото тогава имахме два стагфлационни шока и криза в инфлацията, само че съотношението на дълга беше 100% от Брутният вътрешен продукт за частния и обществения бранш с напреднали стопански системи. Днес съотношението на нашия дълг към Брутният вътрешен продукт е 350% от Брутният вътрешен продукт в света, 420% в напредналите стопански системи. Така че няма да имаме единствено инфлация, няма да имаме единствено стагфлация. Ще имаме стагфлационна дългова рецесия, по-лоша от тази през седемдесетте години ", сподели още анализаторът.

" Не имам вяра на централните банки, когато споделят, че ще се борят с инфлацията непременно, даже и да има криза, даже и да е тежка. Първо, това няма да е къса и плитка криза, ще бъде срив, и тогава ще имате финансови усложнения, финансови и дългови рецесии “, добави специалистът.

Като съществени аргументи за актуалната обстановка икономистът счита коронавирус, спора сред Русия и Украйна и външната политика на Китай. В резултат на това икономическият напредък ще се забави и цените на храните ще продължат да порастват.

Рубини прецизира, че в случай че има криза в Съединени американски щати, то в Европа тя ще бъде още по-силна заради обстоятелството, че доларът се ускорява по отношение на еврото, а инфлацията на Стария континент към този момент е достигнала двуцифрено число. Освен това Европа е подвластна от вноса от Китай.

Руски икономисти показват, че прогнозата на Рубини е оправдана. Докторът по стопанска система, началник на катедрата по макроикономика и моделиране на районните системи на CEMI RAS Елена Устюжанина разяснява: „ Ако кооперационните връзки са раздрани и темповете на напредък спадат, стагфлацията е съвсем неизбежна. Тя, от своя страна, води до опустошаване на редица компании, което има верижен резултат върху техните контрагенти. Платежоспособността както на фирмите, по този начин и на популацията понижава “.

В същото време съгласно нея оценките за мащабите на идната рецесия са спорни. „ Тук доста зависи от ограниченията, които ще подхващат финансовите институции “, добавя тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР