Нулевата толерантност на Китай към COVID-19 върви ръка за ръка

...
Нулевата толерантност на Китай към COVID-19 върви ръка за ръка
Коментари Харесай

Докато китайската икономика се забавя, една индустрия процъфтява

Нулевата приемливост на Китай към COVID-19 върви ръка за ръка с безпределно тестване и слагане на карантини, които забавиха стопанската система ѝ и се отразиха на облагите на фирмите. Част от тях, за разлика от доста други, записаха големи облаги.

Дванадесет от най-големите компании за проби за COVID-19 неотдавна регистрираха голям растеж както на приходите, по този начин и на чистите облаги за първата половина на тази година.

Компанията Andon Health, която доставя комплекти за проби за Covid на вътрешния и на външния пазар, заяви, че чистата й облага е скочила с 27 728% през първите шест месеца на 2022 година, достигайки 15,24 милиарда юана (2,2 милиарда долара). Това е най-голямото нарастване, оповестено от която и да е записана компания в континентален Китай.

Междувременно приходите на компанията са скочили с 3989%, написа CNN.

Andon Health печели освен от нападателната китайска политика за тестване, само че и от голямото търсене в Съединени американски щати. Наскоро компанията завоюва оповестена от американското държавно управление поръчка за доставка на бързи антигенни проби.

Друга компания за диагностика - Assure Tech, регистрира 1324% растеж на нетнатата облага, в резултат на голямото търсене на проби за ковид в целия свят.

Нетните облаги на други производители на проби също са нагоре - от 55 до 376% за първите шест месеца на тази година.

Безкрайното тестване за COVID-19, въвеждането и отменянето на карантини и рестриктивните мерки по границите сътвориха безпорядък в китайската стопанска система. Брутният вътрешен продукт набъбна единствено с 0,4% през второто тримесечие, което е най-бавният ритъм от повече от две години. Големите капиталови банки понижиха своите прогнози за напредък за цялата година за Китай до 3% или под, внезапно по-ниско от формалната цел от 5,5%, сложена от държавното управление по-рано тази година.

Китайските компании също претърпяват едни от най-лошите си спадове в облагите. Повече от половината от 4800 компании, регистрирани в Шанхай, Шенжен и Пекин, регистрираха спад в чистата облага за първата половина на годината – съвсем толкоз неприятен, колкото при започване на 2020 година, когато множеството компании записаха най-лошите си резултати до момента.

Диагностичните компании обаче са измежду най-големите " бенефициенти " по време на пандемията. Те печелят от мощното търсене на проби, обвързано с политиката на нулева приемливост на Китай към COVID-19.

От началото на пандемията до април 2022 година в Китай са създадени 11,5 милиарда теста, сочат данни на държавното управление.

Тази цифра може доста да се е нараснала към днешна дата, в случай че се вземат данните на анализатори от Soochow Securities, които неотдавна пресметнаха, че 10,8 милиарда теста са били извършени през трите месеца от април до юни.

Тези разноски са голямо задължение за финансите на страната. През май управляващите в Пекин дадоха да се разбере, че провинциалните и градските държавни управления би трябвало да поемат разноските за постоянното тестване за ковид.

Ако приемем, че огромните китайски градове, които съставляват 30% от популацията, организират Covid проби два пъти седмично, директните разноски за тестване може да възлязат на 200 милиарда юана (30,1 милиарда долара) от май до края на годината, съгласно оценка на Goldman Sachs.

Тази сума доста в допълнение да нарасне, в случай че и оставащите 70% от популацията бъде тествано и се вземат поради разноските за провеждането на тестванията и налагането на карантини.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР