Нужно е в България да се регламентира доброволчеството. Това е

...
Нужно е в България да се регламентира доброволчеството. Това е
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Доброволчеството у нас да се регламентира

Нужно е в България да се регламентира доброволчеството. Това е декларирал евродепутатът от Българска социалистическа партия Момчил Неков при разкриване на конференцията " Възможности и провокации пред доброволческата активност в европейски и народен проект ".
 
По думите на Неков единствено в България и Словения няма законова наредба на доброволчеството . Срамно е, по време на българското европредседателство да преглеждаме регламенти и документи за Европейския корпус за взаимност, а да нямаме закон за доброволчеството, счита той.
 
Според Неков от доброволческия труд има и стопански изгоди - посредством него се основава към 3 % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, а всяко евро, вложено в развиване на доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети. " През последните години по статистически данни се вижда наклонност на понижаване броя на дейните доброволци в Европейския съюз като цяло, за това Екологичен потенциал и Европейска комисия започнаха начинания да създадем забележим и прелъстителен доброволческия труд ", отбелязал още Неков.
 
 Омбудсманът Мая Манолова БГНЕС
В рамките на полемиката омбудсманът на България Мая Манолова е декларирала, че в Народното събрание има законопроект, който обаче " стои на трупчета " . Според нея българските институции са длъжници на доброволците у нас. По думите й България е страната с най-слабо застъпено доброволчество. Манолова е показала статистика, съгласно която 40 % от българите нямат време за доброволчество, а 26 % не знаят къде и по какъв начин да се включат в доброволчески действия.

" Законопроектът, импортиран в Народното събрание, се работи от дълго време, само че неналичието на закон пречи на действителната работа на доброволческите организации у нас ", е отбелязал Антон Кутев, народен представител от Българска социалистическа партия и ръководител на Комисия по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите в Народно събрание.
 
" Европейски Съюз слага мощен акцент върху доброволчеството и правилата на взаимност ",е декларирала Ленка Здрахалова , основен специалист отдел " Еразъм+ " и юношески политики в Европейската комисия. Тя е показала Европейският корпус за взаимност и опциите, които дава. Здрахалова сподели, че 112 българи към този момент са се присъединили в действителни доброволчески планове в България и на територията на Европейски Съюз.
 
Психологът Антоанета Христова от Българска академия на науките е отбелязала, че доброволчеството е израз на мотивация и свободна воля, само че трендовете са към понижаване на тази активност. Тя е призовала за по-многопланово мислене и включване на възрастните хора в доброволчески дела.

Всички участници в полемиката са приветствали концепцията за регламентиране на доброволчеството у нас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР