Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че

...
Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че
Коментари Харесай

Обвиниха Фронтекс в изтласкване на мигранти в Егейско море: Споменава се и български кораб

Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс заяви, че ревизира изказвания за нелегално изтласкване на мигранти във водите на Егейско море сред Турция и Гърция, като в един от случаите сe допуска, че е забъркан и български транспортен съд от състава на силите ѝ.

Фронтекс съобщи, че приема извънредно съществено сходни обвинявания и че е почнала две обособени следствия по случаите, за които се отнасят изказванията. Информацията за тях разгласиха двете немските публични радиа Ен Де Ер и Ве Де Ер. Агенцията отхвърли да даде повече детайлности, до момента в който не завърши инспекцията.

Според немските медии в единия от случаите съществува видеоклип, на фрагментите от който се виждат маскирани мъже на борда на транспортен съд, който наподобява принадлежи на гръцката брегова защита и през януари тази година се доближава към надуваема лодка, в която има 30 души. Мъжете заплашват пасажерите в лодката с пръти. На назад във времето се вижда и транспортен съд на литовската брегова защита, който е бил ситуиран в Егейско море от Фронтекс.

Съобщава се, че лодката по-късно била арестувана в турски териториални води от турската брегова защита.

Според медиите вторият случай е от февруари. Съобщава се, че 30 души на борда на надуваема лодка в Егейско море подали сигнал за помощ, до момента в който в региона се намирали други кораби.

Сред тях имало и кораб на българската брегова защита, който бил част от състава на задачата на Фронтекс. По думите на очевидци гръцки чиновници принудили лодката да се върне в турски води.

Неправителствени организации неведнъж са упреквали Фронтекс, че не съблюдава правата на мигрантите, отбелязва ДПА.

Бившият началник на организацията, французинът Фабрис Леджери подаде оставка предходната година, откакто против него бяха отправени съществени рецензии. Наследникът му Ханс Лейтенс от Нидерландия даде обещание да проверява всички обвинявания, отправени против чиновници на Фронтекс, и да накаже отговорните.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР