Написаното остава, затова е важно да пишем правилно. Телефон за

...
Написаното остава, затова е важно да пишем правилно. Телефон за
Коментари Харесай

Кои са най-често задаваните въпроси на телефонната линия за езикови справки?

Написаното остава, по тази причина е значимо да пишем вярно. Телефон за инспекция и езикови информации е разполагаем на всеки, който се колебае по какъв начин се написа. Кои са най-често задаваните въпроси?

 

С какъв брой н се написа рожденик? Кандидат-студент слято ли е, или не? Има ли т в юрист? Тези и още сходни въпроси всекидневно получават в Института за българския език към Българска академия на науките. На телефонната линия за правоговор дават отговор висококвалифицирани експерти.

„ Най-често въпросите са за пунктуация, основни и дребни букви, слято, полуслято и разделно писане, а също ни питат и за правопис, правоговор и граматика, както и всевъзможни други въпроси – да вземем за пример дали съществува дадена дума, дали дадена дума е използвана вярно “, изяснява Малина Стойчева – специалист по български език в Българска академия на науките.

Най-активни с въпроси са работещите професионално с родния език- учени, преподаватели, редактори, публицисти и хора от рекламни организации.

На ден дежурните езиковеди дават отговор приблизително на 40-50 позвънявания, а възрастовата граница на питащите е необятна – от възпитаници до пенсионери.

Телефонните езикови информации се оферират в делнични дни от 9 до 17 часа на номер 0879 668 363. А с изключение на по телефон, правописът на дадена дума към този момент може да се ревизира и онлайн посредством цифровата езикова платформа „ Берон “. Тя дава информация освен по какъв начин се пишат вярно думите, какви са граматичните им особености и дали имат дублетна форма, само че и какво е вярното наречие на думата.

 

Целия репортаж вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР