Въпреки че експлоатацията на термопомпите остава доста скъпа в големи

...
Въпреки че експлоатацията на термопомпите остава доста скъпа в големи
Коментари Харесай

България е сред най-добрите страни за инсталиране на термопомпи в ЕС

Въпреки че употребата на термопомпите остава много скъпа в огромни елементи на Европа, отчет на формалния проучвателен орган на Европейски Съюз разпознава три страни от Европейски Съюз, които са доста подобаващи за термопомпи, с помощта на тяхната конкурентна цена на електрическата енергия спрямо газа.

Термопомпите — описвани като „ обърнати хладилници “, се смятат за жизненоважни за превръщането на домашното отопление и изстудяване в щадящо климата. Европейската комисия пресмята, че до 2040 година повече от 80 милиона устройства ще бъдат конфигурирани в целия блок.

Въпреки че са с по-високи първични разноски, термопомпите разчитат на мощността, която не е прекомерно скъпа спрямо газа. Така, когато цените на газа скочиха, продажбите на термопомпи последваха образеца, само че още веднъж потеглиха надолу, когато цените на газа паднаха назад.

Нов отчет на Съвместния проучвателен център на Европейски Съюз обаче разпознава трите страни от Европейски Съюз, където съотношението на цените на силата е в интерес на термопомпите: Швеция, България и Португалия. Във всяка страна електрическата енергия е с най-вече 50% по-скъпа от газа - съответствие в интерес на термопомпите, които работят три пъти по-ефективно от газовите котли, написа Euroactive.

Въпреки че вярното съответствие на цените на силата покачва степента на разрастване на термопомпи, това не е единственият фактор, защото държавните дотации за инсталиране също вършат огромна разлика.

В Швеция има над два милиона конфигурирани термопомпи – всеки пети жител има такава. За съпоставяне, в Германия има единствено една термопомпа на всеки 50 жители.

Термопомпите в Швеция – подкрепени с до 1890 евро дотации – са най-ефективни за понижаване на излъчванията, защото електроенергийният микс в страната към този момент е съвсем напълно възобновим. В резултат на това отчетът открива, че всяка нова термопомпа в Швеция отделя 99% по-малко CO2 от изкопаем радиатор.

В Португалия пазарът на термопомпи е доминиран от термопомпи въздух-въздух, разговорно известни като климатици. И въпреки всичко, макар удобното ценово съответствие, на всеки 37 жители се пада единствено едно устройство. Схема за подкрепяне, покриваща 85% от разноските за инсталиране, лимитирана до 2500 евро, има за цел да усили тези цифри.

Въпреки удобното ценово съответствие термопомпите в България са затруднени – на всеки 160 жители се инсталира единствено едно устройство.
Най-лоши реализатори
Някои страни се открояват със странното си съответствие сред цените на силата и газа: Италия, Белгия и Литва.

Десетилетията на инсталиране на климатици доведоха до относително висок дял на термопомпи в Италия. Тези модули обезпечават изстудяване през лятото. В резултат на това се конфигурира по едно устройство на всеки 20 жители. Въпреки това, електрическата енергия е четири пъти по-скъпа от газа в Италия, тъй че потреблението им за отопление през зимата е доста по-малко привлекателно.

Белгия рисува сходна картина - като се изключи това, че множеството продадени термопомпи са по-големите, по-скъпи (но по-ефективни) водни модели, тъй че техният дял в продажбите е единствено 12%. Със съответствие на цената на електроенергия/газ, сходно на това в Италия, те имат двойна цена за своите притежатели: високи капиталови и оперативни разноски.

Само Литва, където електрическата енергия е пет пъти по-скъпа от газа, има по-неблагоприятна рамка за ценообразуване на силата. Въпреки това, с помощта на великодушните държавни дотации, термопомпите съставляват съвсем 50% от продажбите на нови нагреватели от 2019 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР