Казват, че българският език е един от най-богатите откъм лексика

...
Казват, че българският език е един от най-богатите откъм лексика
Коментари Харесай

Знаете ли колко думи има българският език?

Казват, че българският език е един от най-богатите откъм лексика езици. Българският език не е елементарен за учене, той е в категория IV по скалата на езиковата компликация на Централно разузнавателно управление на САЩ. Езикът ни е индоевропейски от групата на южнославянските. Българският език е най-ранният документално документиран славянски език. Историческото му развиване се характеризира с четири основни интервала. 

Българският език е най-разпространен в България. Той също се приказва и в българското землище наоколо до България – на Балканския полуостров и в Мала Азия. Българският език също е публикуван, там където има българи в други страни. 

Според Българската академия на науките в нашия език има към 200 000 думи. Езикът е непрестанно изменяща се система, по тази причина точният брой думи в никакъв случай не може да се дефинира, написа bTV. През 2021 година е публикуван “Речник на новите думи в българския език ". Според създателите на речника единствено за последните 20 години в нашия език са навлезли 2700 нови думи, а техният брой непрекъснато нараства. 

Най-използваните чуждици  

Чуждите думи са тези думи, които са навлезли или навлизат в българския език от други езици, например чадър, палачинка, математика, кастинг, кайт, лонгборд. Тъй като тези думи обаче от дълго време са в нашия език, към този момент не ги одобряваме като чуждици, за разлика от кастинг, кайт и лонгборд, които са по-нови.

Сред най-използваните чуждици са:

- Хейтър - Злобар, песимист, жлъчен, неприятен

- Лайквам - одобрявам, харесва ми

- Френд - приятел, другар

- Съпорт - помощ, поддръжка, опора

- Фешън - модерен
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР