Новото Учредително събрание във Венецуела, което подкрепя социалистическия режим на

...
Новото Учредително събрание във Венецуела, което подкрепя социалистическия режим на
Коментари Харесай

Венецуела отстрани главния си прокурор, оспорил резултатите от вота

Новото Учредително заседание във Венецуела, което поддържа социалистическия режим на президента Никола Мадуро, в профил с единогласие основния прокурор Луиса Ортега в петък вечер.

По-рано през съботния ден бойци от Националната армия обкръжиха постройката на прокуратурата в Каракас и не разрешиха на Ортега да влезе там. Критици дефинираха този ход като крещящо посягане върху демокрацията,, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Откакто опозиционните митинги във Венецуела започнаха през април, Ортега се трансформира в главния вътрешен " отстъпник " в режима. Тя упреква държавното управление на Мадуро в нарушение на човешките права, а от изборите предходната неделя насам - и във имитация на вота. Съединени американски щати и Европа също не признава резултата, а Съединени американски щати постановиха на Мадуро наказания. Щатите осъдиха уволнението на Ортега.

 Тарек Сааб бързо бе определен на мястото на Ортега.
© Reuters

Тарек Сааб бързо бе определен на мястото на Ортега.

Новото Учредително заседание, което съгласно Ортега е било определено с машинация, реши единомислещо тя да бъде отстранена от поста. За нов основен прокурор бързо бе определен омбудсмана Тарек Сааб.

Върховният съд, по чието искане бе отстранена Ортега, й повдигна обвинявания в осъществяване на груби нарушавания при осъществяването на нейните служебни отговорности. Подробности не бяха дадени.

Новото Учредително заседание на процедура разполага с неограничени пълномощия и съгласно критиците отстраняването на Ортега е мрачна индикация, че Венецуела ще се трансформира в същинска тирания на президента Мадуро, отбелязва " Ройтерс ". Новият основен прокурор Тарек Сааб е представител на режима, който опозицията упреква, че като омбудсман си е затварял очите за злоупотребите на властта.

За да ускори опасенията на критиците, Учредителното заседание одобри през днешния ден резолюция, според която ще може да действа до две години, а не вместо в началото плануваните шест месеца.

 Опозиционният водач Леополдо Лопез (архивна снимка)
Опозиционният водач Леополдо Лопез (архивна снимка)

Междувременно венецуелският опозиционен водач Леополдо Лопес беше върнат под домакински арест откакто прекара четири дни във боен затвор, заяви през вчерашния ден в Туитър неговата брачна половинка Лилиан Тинтори,

Лидерът на партията " Народна воля " беше освободен от пандиза на 8 юли и подложен под домакински арест, откакто излежа три години от 13-годишната си присъда по обвинявания в подстрекателство към принуждение по време на митинги на опозицията. Много правозащитни организации го считат за политически пандизчия.

На 1 август Лопес още веднъж беше откаран в пандиза, дружно с различен водач на опозицията - някогашния кмет на столицата Каракас Антонио Ледесма. Според Върховния съд на Венецуела решението за връщането на двамата зад решетките било обвързвано с нарушаването на изискванията на домашния арест и известия, че подготвяли бягството си. В петък Ледесма също беше върнат под домакински арест.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР