Новото съоръжение реши кардинално проблемите на превозвачите на “Капитан Андреево“Безкрайна

...
Новото съоръжение реши кардинално проблемите на превозвачите на “Капитан Андреево“Безкрайна
Коментари Харесай

Няма опашки по границата с Турция. Има модерен паркинг

Новото оборудване реши съществено проблемите на превозвачите на “Капитан Андреево “
Безкрайна колона от тирове, мръсотии, разнасяни по автомагистрала “Марица “, аварирали коли, блъснали се в камиони,  изнервени до прекаленост водачи, митинги на локални хора, уплашени дали нова болест няма да плъзне по домовете им. Това бяха фрагментите, с които медиите посочваха ежедневно напрегнатата обстановка по границата ни с Турция в разгара на пандемията.

Днес на същото място няма опашка, тировете са паркирани на 300 метра от границата, дезинфекцирани, а водачите умерено отдъхват в новооткрития тир - паркинг. Когато наближи реда им за минаване през границата, особено раздаден на всеки пейджър, алармира. Модерното оборудване е ситуирано на повърхност от 105 декара край автомагистралата и може да побере 600 тира.

Построено е по всички стандарти на Европейски Съюз. Шофьорите от Турция, обиколили автомагистралите по Стария континент признават, че това е най-модерният паркинг на Европа, който обезпечава както сигурност, по този начин и комфорт.

В зоната на паркинга е построена специфична секция за камионите с рисков товар и за хладилните камиони. Освен с величествен потенциал, новият паркинг, който напълно е с бетоново покритие, разполага с съвременно съоръжение за обслужване на клиентите си. Изградени са три просторни бани с тоалетни. Напълно гратис водачите могат да употребяват интернет, да се поддържат с кафе и чай. Камионите се дезинфекцират както на входа, по този начин и на изхода. Осигурени са денонощна защита и видеонаблюдение. Разкрити сега са 90 работни места, като наетите са най-вече от Свиленград и околните села.

Има малко заведение, само че следва построяването на ново, доста по-голямо, на 2000 квадрата с тераса за 250 гости, както и супермаркет, предлагащ богат подбор от артикули. Очаква се личният състав ще нарасне до 150 души.

„ Приятно съм сюрпризиран от изискванията. Преди време тук бях очевидец на много произшествия, които станаха по време на опашките. Свидетел съм на всичко това. Много хора починаха. Сега можем да отдъхваме умерено и да се наспиваме. Снощи дойдох тук, очарован съм от изискванията “, показа Демир Юсуфов и прибавя: „ Обиколил съм Европа и Близкия Изток, това е един от най-добре устроените паркинги “.

 „ Идеята на паркинга е да се избегне казусът, който е от много време, да се стопят опашките по границата. Тези хора да могат да изчакат в човешки условия, с цел да минат към Турция, да няма предпоставки за произшествия, да се изхвърлят боклуци по автомагистралата и да се замърсява околната среда ”, споделя шефът на паркинга Васил Димитров.

Входната такса е 24 лв. с Данък добавена стойност за камиони на превозваческите компании, с които има авансово подписан контракт, и 48 лв. – без контракт за прилагане, като престоят не е стеснен. Срещу тази сума чакащият водач може за употребява хигиеничен възел с баня, гратис кафе и интернет.

Освен за тирове, модерното крайпътно оборудване е налично и за други типове моторни-превозни средства.

„ Тази цена е добра за превозвачите по простата причина, че в случай че стоим 20 часа на опашката, ще изгорим повече гориво и другото, което е – водачът има работно време, което ще си го съблюдава, а другояче ще му отиде на опашката. Един ден на водача заплата плюс осигуровки ни коства най-малко 70 евро. ”, споделя Илиян Филипов, притежател на една от най-големите транспортни компании у нас - ПИМК.

„ От доста години превозвачите сме желали да съществува подобен паркинг, тъй като проблемите на тази граница са хронични, от доста дълги години. Не може камионите да висят по 48 часа на самата автомагистрала, имаше доста птп-та, които се случиха, даже със починали водачи ”, споделя още Филипов.

„ Подобен паркинг има и от турската страна, като изискванията за прилагане са същите. Най-после се отървахме от мизерията и от дългото очакване на опашката ”, споделя Шевкет, притежател на тир от Анталия.

Превозвачите настояват, че такива паркинги би трябвало да се изградят на всички изходни гранични пунктове, на които водачите да могат да си почиват.

„ Това за първи път се случва в България – да има изработен подобен огромен паркинг, това е бъдещето ”, добавя  притежател на огромна транспортна компания – Петко Ангелов.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР