Новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), която е

...
Коментари Харесай

Новите директори на ББР са сменили оценителя на фалиралия "Спарки Елтос"

Новото управление на Българската банка за развиване (ББР), която е най-големият заемодател на " Спарки Елтос ", е сменило оценителя на ловешкия цех, който преди два месеца беше разгласен в неплатежоспособност. На заседание на кредиторите на 28 юли е било решено останалото имущество от масата на несъстоятелността да бъде оценено от " Ем Би Ел кепитъл адвайзърс ", против което компанията ще получи 18 хиляди лева с Данък добавена стойност. Групата MBL на Асен Лисев e одобрен съветник в бранша на недвижимите парцели.
Основният заемодател
Предложението за привикване на заседание на кредиторите на " Спарки Елтос " е направено от Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев в средата на юли, малко откакто двамата влязоха в ръководството на държавната банка. Това стана като част от измененията, които служебният стопански министър Кирил Петков предприе в ББР. На събранието решението за промяна на оценителя е взето с гласовете на кредиторите, притежаващи 84% от признатите вземания, т.е. от самата банка. Няма информация за какво се прави промяната, само че тя евентуално е обвързвана с опциите за осребряване на имуществото на ловешкия цех, който дължи над 90 млн. лева на ББР по разнообразни заеми.

" Спарки Елтос " беше оповестена в неплатежоспособност в средата на май 2021 година, откакто преди година компанията влезе в процедура по банкрут поради несъстоятелност. Самото дело беше формирано по молба на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " поради неизплатени заплати на служащите. За начална дата на неплатежоспособността беше избран 31 декември 2018 година
Оценителите
Новият оценител " Ем Би Ел кепитъл адвайзърс " е регистриран като компания напълно неотдавна - при започване на март 2021 година, а предметът на активност са съвещания с сферата на сливанията и придобиванията. Партньори в нея обаче са познати лица - Асен Лисев, който е притежател на брокерската и консултантска компания " Ем Би Ел ", и Владислав Христов от " Браво кепитъл адвайзърс ". Двамата дружно вземат участие в ръководството на " Браво пропърти фонд ".

Според документите в системата на Ловешкия областен съд до момента оценки на обособени парцели, несвързани с производството, са правени от " Оценителска компания Поли консулт ". Справка в комерсиалния указател демонстрира няколко сдружения с сходно име, като евентуално става дума за " Поли консулт-Ловеч " на Николай Въцов.

Промяната евентуално демонстрира предпочитание за качествена оценка и търсене на действителен покупател на активите на банкрутиралия ловешки цех.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР