Новоизбраното 49-то Народно събрание приютява депутати, чиито фирми са натрупали

...
Новоизбраното 49-то Народно събрание приютява депутати, чиито фирми са натрупали
Коментари Харесай

Ето ги! Депутати дължат 9 млн. лв. на НАП

Новоизбраното 49-то Народно заседание приютява депутати, чиито компании са натрупали общо съвсем 9 милиона лева отговорности към хазната. Групите на ГЕРБ, ППДБ, Движение за права и свободи и Възраждане са показани с по двама депутати. Има Такъв Народ има един народен представител в Клуб #ДължаНаНАП.

Това откри досега инспекция на Bird в регистрите. Проучването на парцелите и компаниите на народните представители и фамилиите им продължава. Възможно е този лист да не е обстоен и броят на депутатите и сумата на отговорностите да набъбнат. Разбира се, ние бихме желали да е противоположното – да няма депутати с компании трупащи отговорности към хазната.

Депутат от Движение за права и свободи е отличник – милиони отговорности и три пъти желан имунитет

Пет компании на Димитър Иванов Аврамов – народен представител от Движение за права и свободи са натрупали общо над 7,4 милиона лева отговорности към Националната организация за приходите (НАП). Сумите са към 22.04.2023 година Задълженията са вписани в листата с длъжници на Национална агенция за приходите през разнообразни интервали, като най-новото е от февруари 2022 година

Димитър Аврамов, който преди години беше народен представител първо от ГЕРБ, и на който Прокуратурата желае имунитета в трети следващ парламент, дружно със брачната половинка си имат 100% от акциите на “Гала Инвест Холдинг ” АД. Съпругата му Илонка Викторова Аврамова е и представляващ сдружението. “Гала Инвест Холдинг ” е 100% притежател на “Гала ” ЕООД, в което майката на Аврамов – Галенка Миткова Аврамова е шеф. Акционерното сдружение участва и в последната обществено налична встъпителна декларация В2264/17.11.2022 на депутата от Движение за права и свободи.

“Гала Инвест Холдинг ” АД, което дължи 675 713 лева и “Гала ” ЕООД, което дължи 731 215 лева са притежатели на: 100% от “Игал ” ООД с 3 911 657 лева отговорности, 100% от “Гала Трейдинг Къмпани ” АД с 1 158 966 лева отговорности и 100% от “Гала-М ” ЕООД с 938 834 лева отговорности към Национална агенция за приходите.

Братя депутати от Възраждане – 409 хиляди лева

Двамата братя от Възраждане Димо Георгиев Дренчев – народен представител в 48 и 49-то Народно събрание и Николай Георгиев Дренчев – народен представител в 47, 48 и 49-то Народно събрание, са притежатели в три компании натрупали натрупали общо 409 хиляди лева отговорности към хазната. Фирмите им явно са станали длъжници на Национална агенция за приходите до момента в който и двамата са депутати в предходното 48-о Народно събрание. Добавени са в листата с длъжници на 21.03.2023 година

“Ефективни здания – България ” ЕООД е натрупало 173 493.60 лева отговорности, “Братя Градеви ” ООД – 144 535.44 лева, а “Душ кабини БГ ” ЕООД – 90 811.96 лева отговорности. Сумите са към 09.04.2023 година, а към днешна дата са се нараснали с още начислени лихви.

Техният партиен водач Костадин Костадинов, именуван още “Копейкин ”, сподели по какъв начин може с лекост за година с депутатски заплати да се погасяват отговорности от над 100 хиляди лева за погашение на вила “Копейкина ”. А тя се оказа с недекларирани гараж и пристройка.

Охранителна компания на народен представител от Промяната – изменен притежател и 360 хиляди лева дълг

Ивайло Валентинов Шотев – народен представител от коалиция ППДБ, за който съобщихме на 24 април, е бил едноличен притежател на охранителната “НО ДО ГАРД ” ЕООД, която има над 360 хиляди лева отговорности към хазната. Фирмата е трансферирана през октомври 2021 година на татко му Валентин Илиев Шотев – някогашен щатен чиновник на Държавна сигурност, обвързван с още 21 сдружения.

Реклама

Прехвърлянето на компанията се е случило след включването ѝ в листата с длъжници на Национална агенция за приходите през април 2021 година “НО ДО ГАРД ” участва в последната годишна декларация Г3797/12.05.2022 на депутата. В част IV т. 11. от декларацията е разказано прехвърлянето на дялове както в тази, по този начин и в още три компании.

Депутат от ГЕРБ – 120 хиляди лева

Димитър Стойков Николов – народен представител от ГЕРБ, за който съобщихме на 23 април, е съсобственик във “Фейс Нюз ” ООД, която има 120 хиляди лева отговорности към хазната. Фирмата е включена в описите с длъжници на Национална агенция за приходите на 21.03.2023 година “Компакт медиа ” ЕООД – еднолична благосъстоятелност на депутата и Николов персонално имат надлежно на 20% + 80% (общо 100%) от дяловете на “Издателска къща Компакт медиа ” ООД. Чрез последното сдружение депутата има 50% от дяловете във компанията дебитор “Фейс Нюз ” ООД.

Съпругата му през лятото на 2021 година беше назначена (към днешна дата към този момент не е) в Надзорния съвет на ВиК Холдинга от служебния тогава районен министър Виолета Комитова.

Друг от Движение за права и свободи – две консултантски компании длъжници

Ализан Нихат Яхова – народен представител от Движение за права и свободи от Русе, за която съобщихме на 25 април, е едноличен притежател на две консултантски сдружения включени в описите с длъжници на Национална агенция за приходите на 21.03.2023 година Предполагаме, че в случай че този Парламент просъществува най-малко няколко месеца, Яхова ще успее от депутатските си заплати да изплати скромните 23 хиляди лева отговорности на компаниите ѝ към хазната.

Миноритарни участия във компании длъжници

Настимир Ананиев Ананиев – народен представител от коалиция ППДБ, има миноритарен дял от 23% в капитала на “Келтик Дриймс ” ООД. Ананиев от много време се пробва да напусне компанията и да бъде премахнат като съучастник.

Това е видно от вписаните по партидата на сдружението в Търговски указател документи. С следващото решение на съда от лятото на 2020 година обаче му е отказано. Така депутатът остава миноритарен съучастник в сдружението, което има 385 хиляди лева отговорности към хазната, включени в описите с длъжници на Национална агенция за приходите на 21.03.2023 година

Любен Любенов Дилов – народен представител от ГЕРБ, има миноритарен дял от 14% в капитала на “Бгтатко ” ООД, с предходни наименования “Трио Форс ” и “Драгоман Турс ”. Дружеството също е включено в описите с длъжници на Национална агенция за приходите на 21.03.2023 година и дължи скромните 6 581 лева Сумата надвишава с малко границата от 5 хиляди лева обществени отговорности, над която Национална агенция за приходите включва длъжниците в листата.

Депутатите от Движение за права и свободи с компании с задължения към Национална агенция за приходите, а за какво не и от другите парламентарни групи, може да потърсят данъчен съвет от колежката им Елван Бехчет Гюркаш – народен представител от Движение за права и свободи – някогашен данъчен началник в Национална агенция за приходите Кърджали.

В допълнение, въпреки и да не е депутат, може да се спомене почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, за който информирахме при започване на април. Фирмата “Хермес Солар ” e формален притежател на “Догансарай ” в парка Росенец. Tя е измежду най-новите длъжници на Национална агенция за приходите, добавена в листата на 21.03.2023 година със скромната сума от малко под 24 хиляди лева

И в умозаключение, въпреки също да не е депутат, е редно да се спомене някогашният народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев – наказан на 3 години затвор (условно) за данъчни закононарушения в изключително огромни размери.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР