Новоизбраният премиер на Армения Никол Пашинян показа приемственост в политиката

...
Новоизбраният премиер на Армения Никол Пашинян показа приемственост в политиката
Коментари Харесай

Новият арменски премиер поиска Нагорни Карабах да участва в преговорите с Азербайджан

Новоизбраният министър председател на Армения Никол Пашинян сподели последователност в политиката по въпроса за Нагорни Карабах и съобщи, че е подготвен за още договаряния с Азербайджан, само че желае сепаратистите също да вземат участие в тях.

Нагорни Карабах е част от Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменци, които оповестиха самостоятелност от Баку по време на избухналия през 1991 година спор. Въпреки контрактуваното през 1994 година помирение Азербайджан и Армения не престават да се упрекват за осъществяването на офанзиви в региона на Нагорни Карабах и по границата. 

" Готови сме да продължим мирните договаряния ", сподели Пашинян в столицата на Нагорни Карабах Степанакерт след среща с водача му Бако Сахакян, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Пашинян посети Нагорни Карабах малко след избирането му за министър председател във вторник. 

" Готов съм да беседвам с президента на Азербайджан от името на Армения, само че управлението на Нагорни Карабах би трябвало да приказва от името на Нагорни Карабах ", сподели той.

Бившият арменски президент Серж Саркисян взе участие в няколко срещи с президента на Азербайджан Илхам Алиев по въпроса за Нагорни Карабах. Той също настояваше сепаратистите да вземат участие в договарянията, само че Азербайджан се опълчи на това искане. 

Пашинян акцентира, че компромиси са вероятни, само че единствено откакто се признае правото на народа на Нагорни Карабах да се самоопредели. 

Противостоянието сред Армения и Азербайджан се ускори през последните три години и минимум 200 души бяха убити при неочаквани конфликти през април 2016 година, което докара двустранните връзки до най-ниската им точка от години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР