Ученици и учители от българското неделно училище Иван Вазов“ в

...
Ученици и учители от българското неделно училище Иван Вазов“ в
Коментари Харесай

Песен на Българското училище Иван Вазов в Париж се цели в рекорд за най-много гледания на 24 май

Ученици и учители от българското неделно учебно заведение " Иван Вазов “ в Париж се надяват тяхната ария " Вазовчета “ да стане най-гледаната в YouTube в България в границите на 24 часа на 24 май. Песента беше публично показана през днешния ден по време на тържествения концерт за 10-тата годишнина от основаването на учебното заведение. Това оповестяват от Просветното министерство.

Текстът ѝ незабавно сграбчи българската аудитория в спектакъл " Сен Леон “ в Париж. Той е написан от възпитаници, които посещават студиото по публицистика и креативно писане към учебното заведение с началник Янета Димитрова. Особено ласкава за него беше оценката на писателката Здравка Евтимова, която бе посетител на концерта. " Пожелавам Ви да продължавате да пишете, да ни радвате и да спечелите милиони човешки сърца “, обърна се тя към младите създатели.

Музиката към песента, дело на композитора Георги Зайков, също мигновено завладя публиката в залата. Клипът на " Вазовчета “ ще бъде качен публично в YouTube на 24 май. Изпълнението е на деца от вокланото студио към неделното учебно заведение с началник Десислава Станкова. " Това ще бъде нашият привет за празника до сънародниците ни в България и по целия свят. Амбицията ни е да стане най-слушаната българска ария в границите на 24 часа на 24 май “, разгласи ръководителят на неделното учебно заведение доцент Елена Сачкова.

Поздравителен адрес за годишнината изпрати министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. " Създадено с доста безрезервност и родолюбиви старания, Вашето учебно заведение посява обич и почитание към българския език и история и построява блян към запазване на традициите, съдействащи за подсилване на българската нематериалност, за запазване на националното съзнание, обичай и просвета отвън родината “, се показва в приветствието на министъра. В него той пожелава на учителите здраве, сили и възторг, а на учениците да бъдат щастливи, да преодоляват провокациите на живота и България да бъде постоянно в сърцата им.

Неделното учебно заведение получи приветствен адрес и от президента на Република България Румен Радев.

По мотив годишнината учебното заведение провежда и интернационален училищен конкурс за прозаичност и лирика. В него участваха близо 630 български възпитаници от 15 страни по света, а спечелилите бяха наградени персонално от ръководителя на журито Здравка Евтимова.

Ден по-рано с нея се срещнаха деца и родители от българската общественост в Париж. Те имаха опция да беседват и с други български създатели като писателката и поетеса Лили Спасова, музикантът и композитор Георги Зайков, създател на музиката за химна на неделно учебно заведение " Иван Вазов “ и илюзионистът Веселин Долмов – Арсен, който е възпитаник на Астор.

Неделното учебно заведение " Иван Вазов “ образова български деца от 15 страни на български език, литература, история, география и просвета. Училището има общо 160 възпитаници, от които 40 живеят във френската столица и покрайнините ѝ и учат присъствено. Останалите са българчета от разнообразни краища на света, в това число далечни като Аржентина, Куба, Канада и Мадагаскар, които се образоват отдалечено.

Училището вкарва онлайн уроци още със основаването си през 2014 година Затова и при оповестяването на епидемията от коронавирус още на идващия ден без усложнения са минали от присъствено към отдалечено образование. Заради този опит и качествата на преподавателите доста деца от българските общности в разнообразни краища на света, избират да получат обучение точно от неделното учебно заведение " Иван Вазов “ в Париж. Включително и деца от Френския колеж в България посещават онлайн уроците на парижкото учебно заведение, с цел да усъвършенстват знанията си по български език и литература. Училището следва стратегиите на МОН и получава поддръжка от страната. То предлага и извънкласни действия като хор и сценичен състав, заяви Генка Делакроа, създател и ръководител на българското съдружие " Христо Ботев “, към което е и учебното заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР