Ново проучване върху способността на кучетата да изпитват емпатия към

...
Ново проучване върху способността на кучетата да изпитват емпатия към
Коментари Харесай

Кога кучето се притича на помощ

Ново изследване върху способността на кучетата да изпитват емпатия към индивида, демонстрира какво е належащо да се случи в главата на животното, с цел да се притече на помощ на стопанина си. Оказва се, че логиката на психиката на кучетата споделя някои общи характерности с тази на децата.

Изследването е извършено от екип учени от Университета Джонс Хопкинс в Съединени американски щати. Сравнено е държанието на 34 кучета, измежду които 16 били регистрирани лечебни кучета. Техните притежатели били помолени да застанат зад затворена транспарантна врата и да издават звуци на нерешителност или пък просто невисок звук, който не допуска, че индивидът е в заплаха.

Освен реакциите на кучетата, учените наблюдавали и физиологичният им отговор към обстановката - измененията в сърдечния темп, с цел да придобият по-пълна картина над протичащото се.

 Снимка 370571

Изненадващо, кучетата, които чули ниския звук, били също толкоз склонни да отворят вратата и да отидат при стопанина си, колкото и тези, които чули притеснителните крясъци. Но във втората обстановка, кучетата реагирали доста по-бързо. Било открито, че животните, които отворили вратата, били по-спокойни даже в сравнение с преди самия опит, а равнищата на стрес при кучетата, които не го създали, били мощно нараснали.

Това значи, че с цел да предприеме дейности по спасяването на стопанина си, кучето би трябвало да потисне личния си боязън и терзание. Изследването предлага доказателства за това, че кучетата не просто изпитват състрадание и емпатия към индивида, само че и подхващат дейности за разрешаване на евентуален проблем. Но това се случва най-много, когато животното превъзмогне личните си усеща и се концентрира върху тези на индивида в неволя. Същото се следи и при децата, когато би трябвало да оказват помощ на някого.

По време на проучването елементарните кучета с нищо не се различили от лечебните.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР