Ново проучване, проведено от Галъп“ разкрива, че принадлежността към някоя

...
Ново проучване, проведено от Галъп“ разкрива, че принадлежността към някоя
Коментари Харесай

Намалява броят на религиозните американци

Ново изследване, извършено от „ Галъп “ разкрива, че принадлежността към някоя вяра сега в Съединени американски щати е по-ниска от когато и да било.

Проучването, оповестено в четвъртък, демонстрира, че единствено 50% от интервюираните са декларирали, че принадлежат към някоя от главните деноминации и посещават черква, синагога или джамия през 2018 година Но това не би трябвало да е прекомерно изненадващо, защото цифрата на религиозните американци непрекъснато понижава от 1998 година, когато 70% са дали отговор, че изповядват една от трите религии.

Това също е в сходство с намаляването на броя на американците, които имат религиозни убеждения: сред 1998 и 2000 година 90% от респондентите декларират, че имат религиозна принадлежност. Въпреки това, този брой спадна до 77% сред 2016 и 2018 година.

Интересно е, че Съединени американски щати постоянно са били много религиозно общество спрямо други богати народи, оповестява Спутник.

През 2010 година други изследвания на Галъп откриха, че измежду най-богатите и развити страни /със междинен приход на глава от популацията от или над 25 000 долара/, в Съединени американски щати 65% от респондентите оповестяват, че религията играе значима роля в ежедневния им живот. Предните места се заемат от Италия, Гърция, Сингапур и страните от Персийския залив. Средният брой на вярващите интервюирани измежду популацията на богатите страни е 47%.

Един от факторите, допринасящи за намаляването на религиозната принадлежност е покачвания брой на католиците, поставящи под въпрос вярата си в светлината на свадите за принуждение над деца, раздрусала католическия свят. През 2019 година 37% от американските католици разкриха, че са помислили да изоставен църквата.

Като друга причина се сочи фактът, че младежите нямат религиозни желания – във възрастовата група сред 18 и 29 години броят на атеистите е максимален.

Методологията на „ Галъп “ за събиране на информация включва изследване посредством телефонни изявленията, извършени с минимум 2000 възрастни, навършили 18 години в цялата страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР