Ново предложение на Министерството на образованието специални екипи да посещават

...
Ново предложение на Министерството на образованието специални екипи да посещават
Коментари Харесай

Експерти обясниха кой ще връща отсъстващите деца в училище

Ново предложение на Министерството на образованието специфични екипи да посещават възпитаници, които отсъстват без уважителна причина от час провокира реакции в просветителните среди.

Пред bTV шефът на ОУ „ Неофит Рилски “ в Самоков Мариана Солунска изясни, че през миналата образователна година, екипът на институцията е обикалял 2 пъти месечно ромската махала на града.

Като причина директорката посочи отсъствието на 100% възпитаници от уязвими групи. По думите ѝ обходите са дали резултат, защото са съумели да върнат децата в клас.

Експертът изясни, че има случаи на възпитаници, които отсъстват заради обществени проблеми – липса на средства и облекло, а в някои фамилии от малцинствата учениците се постанова да работят или гледат по-малки братя и сестри.

Солунска акцентира, че положителни резултати дават така наречен просветителни посредници, които оказва помощ при случаи с отсъстващи по неуважителни аргументи възпитаници.

По думите на директорката МОН отпуска 30 млн. лева към учебни заведения с възпитаници от уязвими групи. От тези средства учебното заведение в Самоков получава 180 хиляди лева, а учителите, които вършат обходи получават бонус към заплатите си точно от тези пари.

Заместник-директорът на ОУ „ Тодор Каблешков " в София Галина Тимова също дефинира работата на просветителните посредници като сполучлива и уточни, че те са добър образец за справяне с отсъстващите възпитаници.

И двамата специалисти са на мнение, че мобилните връзки в днешно време са извънредно преимущество, защото може да се откри контакт с ученика или родителя в границите на деня.

Зам.-директорката изясни, че всекидневни и моментални визити не са най-хубавият ход, който МОН може да предложи. В случай, че се наложат такива обходи, то, Тимова счита, че те би трябвало да се правят от посредниците, които да служат като мост сред фамилиите и институцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР